Ants statistikrapport 2023

I vår statistikrapport delar vi med oss av insikter kring relevanta nyckeltal för att illustrera rekryteringsläget inom techbranschen. Rapporten är baserad på 536 av de 600 rekryteringarna vi genomförde under föregående år.

Vi på Ants har åter igen genomfört en omfattande undersökning och sammanställt en rapport baserad på nyckeltal från tillsatta roller under år 2022. Urvalet består av 536 tillsättningar av de cirka 600 som genomfördes för våra kunder.

Syftet med rapporten är att ge insikter kring relevanta nyckeltal och att illustrera rekryteringsläget inom techbranschen. Vi använder oss av datadrivna rekryteringsprocesser för att få en ökad förståelse och insikt i techrekrytering. Med vår erfarenhet och expertis inom området har vi hjälpt många företag att hitta de mest eftertraktade kompetenserna inom techområdet, både i Sverige och internationellt. Genom våra datadrivna processer går det att mäta effektiviteten i rekryteringsinsatserna och optimera rekryteringsstrategier baserat på datan. Där får vi insikter om vart vi bör lägga vårt fokus, vilket i sin tur kan resultera i lägre rekryteringskostnader och tid till anställning.

Techbranschen har varit både turbulent och växande under 2022. Under första halvan av året har vi sett en ökad efterfrågan på IT-kompetens, medan den andra halvan har präglats av nedskärningar och fokus på lönsamhet snarare än snabb tillväxt. Trots detta har vi på Ants Tech Recruiters kunnat genomföra ungefär lika många tillsättningar som föregående år, vilket kan förklaras av en rörlig kandidatmarknad i samband med nedskärningar. Vi ser även att fler företag ställer om till digitala rekryteringsprocesser och distansarbete, vilket kan förenkla rekryteringen. Utmaningen med att rekrytera bristkompetens kvarstår dock, och kandidater med IT-kompetens blir allt mer eftertraktade.

En slutsats från rapporten är att det är avgörande att investera tid i sourcing, vilket fortfarande är den mest effektiva metoden för att hitta lämpliga kandidater. Det är också viktigt att ha en helhetsstrategi för rekrytering som omfattar annonsering, tipsprogram, en optimerad rekryteringsprocess och employer branding. Med den rådande bristen på techtalanger är det nödvändigt för företag att ligga i framkant på dessa områden för att vinna konkurrensfördelar.

Vi ser fram emot att fortsätta hjälpa företag att bygga framgångsrika techavdelningar även under 2023. Techbranschen har en hög anpassningsförmåga, och även om det finns utmaningar kommer det att finnas en efterfrågan på IT-kompetens och en vilja från kandidater att röra på sig.

Har ni några frågor eller vill diskutera rapporten är ni välkomna att kontakta oss på rekrytering@ants.se

Ants statistikrapport 2023

Ants Statistics report 2023

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!