Employee Lifecycle

Tre personer sitter vid ett bord och jobbar med Employee Lifecycle

Vad är employee lifecycle?

Employee lifecycle är precis som det låter, medarbetarens livscykel. Det beskriver de olika stegen i en anställds relation med sin arbetsgivare och organisation. Relationen omfattas av allt från att attrahera, rekrytera och genomföra en lyckad onboarding. Till att stärka relationen med sina medarbetare genom utbildning, för att de ska trivas och känna sig motiverade på arbetsplatsen.

Genom att förstå och hantera varje steg i medarbetarresan på ett strategiskt och effektivt sätt, kan arbetsgivare skapa en positiv, värdefull och lönsam relation till sina anställda. En viktig del i emoloyee lifecycle är employee journey. Det är den resa en medarbetare gör efter att den signerat anställningsavtalet. Pre-boarding, onboarding, re-boarding och offboarding är fyra viktiga steg som en medarbetare bör gå igenom. Från det att den börjar sin anställning, till dess att den väljer att avsluta sin anställning. Studier visar bland annat att en bra och strukturerad onboarding ökar sannolikheten att en nyanställd stannar längre i organisationen, med 69%.

En annan central del i employee lifecycle är att behålla och utveckla medarbetarna under sin anställningstid. Det är avgörande för att bygga och skapa en framgångsrik organisation. Men medarbetarresan fortsätter även efter pre-boarding och onboarding. För att medarbetare ska trivas och känna sig motiverade, är det viktigt att satsa på utveckling och utbildning. Det gäller för både nyanställda, såväl som de som har varit anställda under en längre tid.

Två personer sitter i fåtöljer och pratar om Employee Lifecycle

Värdet av att arbeta med employee lifecycle

Många företag förstår värdet av en bra onboarding- och offboardingprocess. Men det är lika viktigt att arbeta med pre-boarding och re-boarding. Det ökar nämligen chansen att både nyanställda och de anställda som kommer tillbaka efter en längre paus, trivs på arbetsplatsen och snabbare känner sig som en del av organisationen. Det i sin tur bidrar till en positiv arbetsplatskultur och ökad produktivitet samt minskar risken att de slutar. Att investera i ett bra onboardingflöde kan alltså minska personalomsättningen. Vilket i sin tur minimerar tid och pengar på ersättningsrekryteringar samt skapar ett starkt varumärke på arbetsmarknaden.

Men det är inte bara ett bra onboardingflöde som skapar värde för ert företag. Genom att investera i medarbetarnas utveckling, i form av kompetensutveckling, utbildning och kompetensdelning, kan företaget uppnå högre produktivitet, ökad medarbetarnöjdhet och en mer hållbar arbetsmiljö.

Hur Ants HR Tech kan hjälpa er med employee lifecycle

Vi hjälper er med alla delar i medarbetarresan, alltid med utgångspunkt från ert specifika behov. Det kan innebära att bygga och sätta upp ett starkt onboardingflöde eller strukturer och modeller för hur ni ska investera i, och utveckla era medarbetare, för att således behålla kompetensen i bolaget.

Employee journey:

Vi hjälper er att sätta upp hela onboarding-flödet, från pre-boarding till offboarding. Ibland finns det redan hela, eller delar av, flödet på plats. I de fallen ser vi över cykeln för att identifiera om det är några delar som behöver kompletteras eller utvecklas.

Behålla och utveckla era medarbetare:

När employee journey är på plats, hjälper vi er att kartlägga och sätta upp flöden för att behålla och utveckla era medarbetare. Det kan innebära att ta fram utbildningar och workshops, eller strukturer för kompetensdelning i bolaget.

 

Läs mer om Ants HR Tech och hur vi kan hjälpa er med employee lifecycle.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!