Executive Search

Executive search, rekrytering av personer i chefs- och specialistroller, innebär extra stora krav på att rätt person hamnar på rätt plats. Det är vi på Ants experter på. Då vi har rötterna i IT-rekrytering har vi stenkoll på branschen och vet vilken sorts chefer som efterfrågas på IT-avdelningar. Vi förstår hur du ska organisera ett team, hjälpa gruppen framåt och ta en plattform vidare.

Chefsrekrytering med Ants

För att lyckas med executive search är det viktigt att ha ett stort nätverk i branschen. Det har vi, men vi lutar oss samtidigt inte tillbaka på våra gamla kontakter utan utvecklar och bygger ständigt vårt nätverk. Vi vet att det både är viktigt att kontakta en stor mängd personer i början av processen, och att till fullo utnyttja det nätverk vi redan har.

Vi arbetar alltid väldigt nära våra kunder och bildar ett partnerskap med de företag vi arbetar med. Vår erfarenhet visar att det hjälper oss lära känna våra kunder och på djupet förstå vad de söker, något som gör att chanserna för att executive search-rekryteringarna ska bli rätt ökar rejält.

Precis som många av våra kunder så arbetar vi agilt vilket gör att vi är flexibla och att vi snabbt kan ställa om processen ifall det skulle gå åt fel håll. Vi mäter och optimerar vårt arbete i realtid och kan justera processen utifrån den unika situation som råder och de unika förutsättningar som varje kund har.

Sourcing

Vi har sourcingspecialister som djupdyker i varje nischad roll och hos oss på Ants har framgångsrik sourcing blivit en del av vår yrkesstolthet. Detta har sin grund i vår långa bakgrund inom techrekrytering, en bransch där framgångsrik sourcing är central under rekryteringsprocessen.

I normalfallet vid executive search i Stockholm & hela Sverige justerar och förändrar vi kravprofilen under rekryteringsprocessens gång. Det sker i takt med att vår förståelse för den rekryterande chefen och den rekryterande organisationen ökar. På det viset bidrar sourcingen inte bara till att rätt kandidater hittas och kontaktas. Det fungerar också som ett sätt att säkerställa att rekryteringsprojektet är utformat på rätt sätt.

Avancerad sourcing innebär också en möjlighet att etablera en personlig kontakt med kandidaterna redan i den inledande dialogen. Ju mer information vi har om kandidaten, desto mer personlig och träffsäker blir den första kontakten, något som ökar förutsättningarna för att dialogen om den aktuella rollen blir bra.

Några saker att tänka på vid sourcing av exekutiva roller:

 • Var öppen för förändringar i rekryteringsprocessen och kravprofilen.
 • Testa olika meddelanden och pitcher.
 • Mät din sourcing för att ha koll på hur det faktiskt går.
 • Var personlig redan vid den första kontakten.
Executive Search med Ants

Så här ser vår rekryteringsprocess inom executive search ut

Framgångsrik executive search är beroende av tre faktorer, som vi arbetar med löpande. Först och främst handlar det om att få in många duktiga kandidater till rekryteringsprocessen så att man har många bra kandidater att välja mellan.

Vidare så är det viktigt att de som deltar i rekryteringsprocessen har en positiv kandidatupplevelse från början till slut. Att ha en personlig och bra kontakt med kandidaten är exempelvis viktig redan från start.

För det tredje så är det vid executive search också väldigt viktigt att ha en effektiv utvärderingsprocess. Vi använder oss av nyckeltal för att utvärdera och säkerställa vår produkt gentemot kunden. På det sättet säkerställer vi att vi utnyttjar tiden på rätt sätt. Att vi ägnar oss åt rätt uppgifter och att vi benchmarkar mot snittsiffror.

Normalt sett tar en rekrytering i snitt 10 veckor att genomföra.

Så mäter vi vårt arbete

Vi arbetar datadrivet med executive search. I alla våra projekt mäter vi hur väl vi hittar kandidater, bokar intervjuer och anställer den kompetens som efterfrågas. Vi arbetar med statistik och nyckeltal i alla våra processer för att göra prognoser, kvalitetsutveckla och sätta rätt förutsättningar.

Kolla in videon nedan där Victoria och Benjamin från oss berättar om vår senaste statistikrapport.

 

De här rollerna inom executive search arbetar vi med att tillsätta

Exempel på roller som faller inom executive search, och som Ants hjälper företag att rekrytera till, är Chief Digital Officer, Chief Technology Officer, Product Manager, Utvecklingschef, Teknikchef, Team Lead, Digitaliseringsansvarig och Head of Cyber Security. Vi är nischade på att rekrytera inom IT. Samtidigt jobbar vi också brett inom executive search och har erfarenhet av att rekrytera nyckelpersoner även inom andra branscher.

Executive-Search

Att söka efter nya chefer via annons

Precis som inom all IT-rekrytering så räcker det inom executive search inte med att lägga ut annonser i de vanliga etablerade kanalerna. De bästa kandidaterna sitter oftast redan på bra positioner och letar inte aktivt efter ett nytt jobb. De kommer därför inte att hitta annonsen själva. För att nå de allra bästa potentiella kandidaterna krävs det att man annonserar specifikt mot den målgrupp man vill nå.

Därför ska man ta hjälp av specialister

För de flesta är det en självklarhet att ta hjälp av specialister då man ska rekrytera en person i en chefs- eller specialistroll. Kostnaderna som uppstår vid en felrekrytering är stora, det gäller framför allt vid rekryteringar av personer i chefspositioner. Handlar det dessutom om en chefsposition eller specialistroll inom IT är det ännu viktigare att rekryteringen blir rätt, då konsekvenserna av en felrekrytering av en IT-chef kan bli ödesdigra. Att ta hjälp av ett rekryteringsbolag som är erfarna inom just tech-rekrytering är därför en stor fördel.

Executive Search med Ants

Lyssna när Ants Vice VD Carl-Johan Hamilton intervjuar Peter Vincent, Head of Connected Systems på Scania.

Vanligt förekommande frågor inom Executive Search

Vad är viktigt att tänka på vid Executive Search?

Den strategiska utmaningen då man söker operativ personal är att hitta och attrahera kandidater. I samband med chefsrekrytering är utvärderingsprocessen det viktigaste även om det självfallet alltid bör säkerställas att man får rätt ansökningar i samband med rekrytering.

Hur lyckas du med Executive Search?

Den största utmaningen att korrekt bedöma om en kandidat har de rätta egenskaperna för att bli en bra och framgångsrik chef. Det är viktigt att man har helt andra processer i Executive Search än vad som gäller i ”vanlig” rekrytering.

Behöver jag ta in experthjälp vid Executive Search?

En felrekrytering är dyrt i både tid och pengar. Av den anledningen är experthjälp viktigt för att lyckas, speciellt vid rekrytering av ledande personer.

Vilka är framgångsfaktorerna när man ska rekrytera en chef?

Lyckad chefsrekrytering kan delas upp i tre framgångsfaktorer: många bra kandidater, positiv kandidatupplevelse och en effektiv utvärderingsprocess.

Behöver du hjälp med Executive Search?

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret om du är i behov av IT-rekrytering eller har andra frågor.


  Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.

  Läs mer

  Hej, och välkommen att signa upp dig till Ants nyhetsbrev! 👋

  Vi gillar att kunskapsdela och vill gärna göra det med dig! Om du signar upp på vårt nyhetsbrev kommer du en gång i månaden få ta del av våra bästa tips och insights om techrekrytering och techbranschen.

  Fyll i din mejladress så ses vi i inkorgen inom kort! ✉️


   Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.