HR och TA-funktion

HR och TA-funktion behövs så snart en startup börjar växa med anställda. Hur får man tidigt en HR och TA-funktion på plats? Skall en HR och TA-funktion vara inhouse eller bör man använda sig av en extern partner i form av ett HR eller rekryteringsbolag? Frågorna är många och mycket står på spel. HR och TA-funktion är helt avgörande när en startup skall bli en scaleup med peronaltillväxt.

Bemanning Göteborg

Vad är en HR och TA-funktion?

HR (Human Resources) är ett begrepp som inte kräver så mycket förklaring. Vad som innefattas av HR har dock utvecklats enormt. HR har även blivit allt viktigare i takt med att konkurrensen hårdnat om talanger, kompetens och resurser. (Läs mer om HR på huvudsidan för Ants HR Tech som du hittar här: https://ants.se/hr-tech/)

TA (Talent Acquisition) är ett nyare begrepp. TA-enhet, TA-strategi och TA-system m.fl. har alla som funktion och syfte att hjälpa ett företag att rekrytera rätt talanger. Talent Acquisition-lösningar har vuxit sig extra starka inom tech och IT-rekrytering där konkurrensen om talanger är som hårdast.

(Här kan du läsa mer om Talent Acuisition och TA-funktion: https://www.linkedin.com/business/talent/blog/talent-acquisition/what-is-talent-acquisition)

Ants rekrytering
HR-konsult från Ants HR Tech/

IT-rekrytering för startup och scaleup

De flesta startups och scalups har behov av att rekrytera inom tech. IT-rektyering är utmanande då konkurrensen om talanger är mycket stor inom tech. För att nå ut till de främsta talangerna krävs en personlig bearbetning där man lyckas lyfta fram fördelarna med de roller man har att erbjuda. Det är ett arbete som går under betäckningen tech search. Det kräver kompetens, struktur och rätt resurser i form av TA-konsulter. Ett alternativ när behoven ökar är att även anställa TA-personal. Den enhet i form av TA-konsulter eller TA-personal som bedriver rekryteringsarbetet utgör en TA-funktion.

HR och TA-funktion för startup i tillväxt

HR och TA-funktion är en förutsättning för att omvandla en startup till en scaleup. All tillväxt bygger på att rekrytera rätt personer till ditt team, behålla och utveckla kompetens samt få ut maximalt av din organisation. I början är det lätt att hemfalla till mer externa alternativ men i förlängningen är det HR och TA-funktion med ett inhouseperspektiv som leder till den långsiktiga framgången. Att tidigt lägga rätt grund för inhouse HR och TA-funktion har många fördelar.

Employer Branding, HR och Talent Acquisition

En HR och Talent Acquisition bör även vara djupt involverade i arbetet med Employer Branding. Många funktioner i en Startup eller Scaleup kan involveras i Employer Branding. Ofta är det av största vikt att Employer Branding kopplas till ett företags rekryteringsförutsättningar men även i den reella upplevelsen av att vara anställd på bolaget.

Talent Acquisition bör ofta bedrivas datadrivet. På så vis kan man om man integrerar Talent Acquisition med Employer Branding säkerställa att budskapet i EB konverterar och får önskad effekt i de målgrupper man vill anställa.

Detsamma gäller alltså även HR-funktionen. Om befintliga anställda känner att Employer Branding går i linje med hur de upplever sin anställning kommer de stå bakom och sprida budskapet. Annars inte. Samtidigt kan ett välformulerat och snyggt paketerat Employer Brand stärka stolthet, engagemang och lojalitet hos i en startup eller scale up (och alla andra typer av bolag i olika grad).

Kort sagt: HR och TA-funktion är central för lyckad Employer Branding.

Hur kan en extern leverantör lägga grunden för en inhouse HR och TA-funktion?

Det kan verka märkligt att använda externa konsulter inom HR och IT-rekrytering för att skapa HR och TA-lösning inhouse. Är inte det samma sak som att bygga ett externt beroende och minska HR och TA-kompetens och strukturer inhouse? Det beror helt på vilken leverantör du vänder dig till. Rätt leverantör ser till att kombinera fördelarna med att ta in externa specialister och konsulter med vidareutveckling och fortsatt uppbyggnad av just din interna HR och TA-funktion.

Vilka fördelar har man av att anlita en specialist för att bygga sin HR och TA-funktion?

Ants är specialiserade på IT-rekrytering med inhouseperspektiv. Därmed är Ants en specialist på att sätta upp framgångsrika HR och TA-funktioner. Att göra detta gång på gång och att göra det i små och stora startups, scaleups och alla andra typer av bolag ger erfarenheter och insikter i framkant. Som kund får man tillgång till dessa insikter och slipper uppfinna hjulet. Men igen: nyckelfrasen är inhouse. Det finns inte en patentlösning som passar all framgång bygger på att klä det unika i just din startup eller scaleup i allahanda best practice.

IT-rekrytering och uppbyggnad av TA-funktion går hand i hand

Genom att kombinera IT-rekrytering med uppbyggnad av en inhouse TA-funktion får man flera fördelar. De båda aktiviteterna går ihop och gynnar varandra. De insikter man får i rekryteringsarbetet säkerställer att den TA-funktion man bygger fungerar i praktiken. De delar man får på plats av sin TA-funktion underlättar också rekryteringen. Sammantaget gör det alltså att det finns all anledning för en startup att kombinera mer kortsiktiga rekryteringsmål med de ambitioner av tillväxt man har på längre sikt.

Läs mer: https://ants.se/it-rekrytering/

Lyssna på Ants Tech Recruiters podcast Techrekpodden med Carl-Johan Hamilton, medgrundare av Ants på temat human resource.

Skulle du vilja lyssna till fler avsnitt på temat? Här finner du alla våra poddavsnitt om human resource.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!