Vanligt förekommande frågor om IT-rekrytering
Hur lyckas med IT-rekrytering?
För ett lyckat rekryteringsarbete inom IT krävs det ett metodiskt och uppsökande arbete av profiler med rätt kompetens. För att veta vart ni är på väg i rekryteringsprocessen kan det vara bra att mäta resultaten för att tidigt se om något i bemötandet av kandidater kan ändras för ett mer lyckat resultat.
Vad ska man tänka på när man rekryterar?
För att genomföra en lyckad IT-rekrytering krävs en strukturerad process. I över 15 år har vi på Ants genomfört framgångsrika rekryteringar hos våra kunder. Med en hire rate på 92,5% vet vi att vår process är bra. Det börjar alltid med att ett behov uppstår hos dig som kund, vi tar ett behovsmöte och en offert skickas till er. Därefter drar vi igång vår samarbete och då ser rekryteringsprocessen ut såhär:
- Uppstartsmöte och kravprofilsmöte
- Annonsskrivning och sourcingstrategi
- Sourcing drar igång
- Annonsering i sociala medier (tilläggsprodukt)
- Screeningintervjuer
- Intervjuer
- Urvalsprocess
- Tester och case
- Sista intervju
- Referenstagning
- Bakgrundskontroll
- Sign och anställning
Varför är rekrytering inom IT svårare än annan rekrytering?
Det finns idag ett större behov av kompetens inom IT än vad det finns i ren arbetskraft. I och med kompetensbristen så blir de med kunskaper inom IT kontaktade av många rekryterare vilket gör det svårare att bryta igenom bruset. För att lyckas anställa rätt personer till sin IT-avdelning krävs ofta att företag tar hjälp av en ett rekryteringsföretag.
Går det att mäta IT-rekrytering?
Ja. Det är att rekommendera att arbeta datadrivet i sin IT-rekryteringsprocess. Då kan du tidigt se om något bör ändras i processen för att nå slutmålet med en lyckad rekrytering.
Behöver jag ta in experthjälp för att lyckas med IT-rekrytering?
Det går att lyckas rekrytera svåra roller inom IT in-house, men det är att rekommendera att ta in experthjälp via en IT-rekryterare för att vara säker på ett lyckat resultat. Det är ett tidskrävande kontaktarbete riktat mot kandidater med rätt kompetens.
Vad gör en IT-rekryterare?
En IT-rekryterare arbetar med rekrytering specifikt mot IT-branschen. Rekryteringarna är ofta tuffare än i många andra branscher vilket ställer höga krav på den som rekryterar inom IT. Arbetsuppgifterna brukar vara att administrera processen, hitta relevanta kandidater sköta intervjuer.
Hur gör man en bra rekrytering?
Det finns några nyckelfaktorer som brukar leda till en bra rekrytering. Det börjar med att ta fram en gedigen kravprofil för rollen som ska rekryteras, för att sedan vara öppen för förändringar längs rekryteringsprocessens gång. Ofta lär man sig saker när man börjar träffa faktiska kandidater och då kan kravprofilen behöva uppdateras.
Vad är en bra rekrytering?
En bra rekrytering är när rätt person rekryteras och kan bidra med sina kunskaper. I rekryteringsprocessen är en bra rekrytering när kandidaten får en bra upplevelse av dig som rekryterare och företaget, och att kommunikationen fungerar bra.
Vad kostar en IT-rekrytering?
Kostanden vid en IT-rekrytering skiljer sig mycket beroende på vilken typ av roll som ska tillsättas och vilka krav samt meriter som ställs på rollen. Ofta landar totalkostnaden någonstans mellan 100 000 – 150 000 SEK.
Hur lång tid tar en IT-rekrytering?
En IT-rekrytering kan ta olika lång tid beroende på faktorer som kompetenskrav, marknadsförhållanden och storlek på kandidatpoolen. I allmänhet kan rekryteringsprocessen ta mellan några veckor till flera månader, beroende på hur mycket tid och resurser som läggs på rekryteringsarbetet. Vi på Ants mäter alla våra rekryteringar och 2023 tog en rekrytering av en utvecklare i snitt 12 veckor.
Vad kostar en misslyckad IT-rekrytering?
En misslyckad IT-rekrytering kan vara kostsam för ett företag på många sätt. Förutom direkta kostnader för annonsering och intervjuprocesser, kan en misslyckad rekrytering resultera i förlorad produktivitet och negativ påverkan på företagets varumärke. Det är därför viktigt att ha en strukturerad rekryteringsprocess för att undvika kostsamma misslyckanden och hitta rätt kandidat från början. Det kan vi som IT-rekryterare hjälpa till med.