Rekrytera backendutvecklare

Ska du rekrytera backendutvecklare? Rekrytering av backendutvecklare kan vara utmanade då det är en roll många företag är i behov av för att kunna utveckla sina system. Vi på Ants har 15 års erfarenhet inom branschen och vet vad som krävs för att attrahera, rekrytera och behålla rätt kandidater. För att lyckas arbetar vi med en datadriven rekryteringsmodell i ett nära samarbete med er.

Hitta din nästa back end utvecklare med Ants

Att rekrytera backendutvecklare är en avgörande del i byggandet av en robust och skalbar digital infrastruktur. Backend-utvecklare hanterar den ”osynliga” delen av din webbplats eller applikation – allt det som användaren inte ser, men som gör att allt fungerar smidigt. De säkerställer att dina data hanteras korrekt, att dina servrar är säkra och att dina applikationer kan skala upp för att möta det ökande användarbehovet.

Utmaningar vid rekrytering av backendutvecklare

Rekrytering backendutvecklare är ofta utmanande. Dels för att det krävs teknisk kunskap för att bedöma en kandidats kompetens, men också för att det råder brist på kvalificerade backendutvecklare. Dessutom är det också en stor utmaning att locka de bästa backendutvecklarna, eftersom de oftast har många jobberbjudanden att välja mellan.

Vi på Ants har över 15 års erfarenhet av att rekrytera backendutvecklare. Vi håller oss konstant uppdaterade om vilka tekniker och språk som gäller och vi gör ett noggrant searcharbete på flera olika forum där vi vet att backendutvecklarna befinner sig.

Vår erfarenhet sträcker sig över olika sektorer och teknologier. Oavsett om du behöver en backendutvecklare med expertis inom Java, Scala, C# eller .NET, har vi kunskapen och nätverket för att hitta rätt person för dig.

Två personer pratar i ett konferensrum om att rekrytera backendutvecklare

Vad gör en backendutvecklare?

En backendutvecklare kodar det du inte ser på en hemsida. Klickar du på en knapp eller länk på en hemsida är det backendutvecklare som programmerat vart du hamnar när du klickar just där. Backendutvecklare är en relativt bred roll och därför är det vanligt att i större projekt anställa fler backendutvecklare i ett team. Genom att rekrytera backendutvecklare kan ditt företag få hjälp med att utveckla system, databaser eller med serverhantering men även se till att regelbundet uppdatera och justera systemen så att allt fungerar.

För backendutveckling används språk såsom:

  • Java
  • Scala
  • C#
  • .NET.

Dessa språk medför även olika ramverk och gränssnitt att arbeta i.

Ants gjorde under våren 2020 ett samarbete med SALT där deras elever förklarade techbegrepp. Här förklarar Douglas vad backend är. 

Vår process för att rekrytera backendutvecklare

Vår process för att rekrytera backendutvecklare är noggrant utformad för att identifiera och attrahera de bästa kandidaterna. Vi börjar med att förstå dina unika behov och er företagskultur. Vi använder sedan vår tekniska expertis och marknadsinsikt för att identifiera potentiella kandidater. Därefter genomför vi djupgående intervjuer och tekniska bedömningar för att säkerställa att kandidaten inte bara har rätt kompetens, men också passar in i ditt team och din företagskultur.

Behöver jag en backendutvecklare?

En anledning till att rekrytera backendutvecklare är vid behovet av att utveckla system eller i koppling till databas- eller serverhantering. Då backendutveckling sker genom många olika teknologier, kan det vara värt att fundera på om ni är ute efter att anställa en backendutvecklare med kompetens inom en viss teknologi, eller om ni vill anställa någon med bredd inom många olika teknologier. Kontakta oss på Ants om du är i behov av att rekrytera backendutvecklare.

Är du istället i behov av att rekrytera frontendutvecklare?

Två personer sitter i en soffa

Vanliga frågor om att rekrytera backendutvecklare

Vad är en backendutvecklare?

En backendutvecklare är en typ av programutvecklare som skapar och underhåller den teknologi som krävs för att driva komponenterna bakom en webbplats eller webbapplikation. Dessa kan innefatta servern, applikationen och databasen som användarens webbläsare kommunicerar med för att leverera och uppdatera webbsidan.

Vad ska jag leta efter när jag rekryterar en backendutvecklare?

När du rekryterar en backendutvecklare, bör du leta efter tekniska färdigheter inom programmeringsspråk som Java, Python, Ruby, .NET, C#, Scala, och mer. Du bör också leta efter erfarenhet med serverhantering, databasadministration, och kunskaper om API:er och säkerhet.

Hur lång tid tar det att rekrytera en backendutvecklare?

Rekryteringstiden kan variera beroende på många faktorer, inklusive marknadens tillstånd, löneförväntningar och storlek på kandidatpoolen. Det kan ta allt från några veckor till flera månader att hitta rätt kandidat, beroende på hur mycket resurser som läggs på rekryteringsarbetet. På Ants mäter vi alla våra rekryteringar och 2022 tog en rekrytering av en utvecklare i snitt 10,3 veckor. Här kan du läsa vår senaste statistikrapport.

Hur mycket tjänar en backendutvecklare?

Lönen för en backendutvecklare kan variera mycket beroende på erfarenhet, geografisk plats och storleken på företaget. I Sverige varierar lönen ofta mellan 35 000 kr och 60 000 kr per månad, men det kan vara högre för mycket erfarna utvecklare eller de som arbetar i stora företag. I vår årliga lönerapport kunde vi se att backendutvecklare hade ett lönespann mellan 32 000 kr och 95 000 kr under år 2022.

Vad är skillnaden mellan backend och frontend?

Backend och frontend hänvisar till de två huvudkomponenterna i en webbplats eller webbapplikation. Frontend är den del av webbplatsen som användaren ser och interagerar med, medan backend är den del som hanterar logik, databasinteraktioner, serverkonfiguration och mer. En frontendutvecklare arbetar med kod som körs i användarens webbläsare (som HTML, CSS, och JavaScript), medan en backendutvecklare arbetar med kod som körs på servern (som Java, .NET, Python, Ruby, och mer). Läs mer om att rekrytera frontendutvecklare här.

 

Hör av dig så pratar vi vidare om ditt behov inom rekrytering av backendutvecklare.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!