Sourcing med innovation i fokus 

I den här artikeln ger vi dig tre tips på hur du kan sourca mer innovativt.

Sourcing med Ants Tech Recruiters

När vi sourcar efter den perfekta kandidaten till en roll är vi inte ensamma om att göra det. Talent Acquisition-yrket har växt enormt på senaste, särskilt inom techsektorn i takt med att efterfrågan på personer med IT-kompetens ökat. Ofta räcker det inte längre med att lägga ut en annons eller kontakta ett par personer på LinkedIn.

Idag är det viktigt för rekryterare inom IT-rekrytering och Executive Search att ha en tydlig plan på upplägget av sourcingarbetet för att lyckas sticka ut, attrahera och anställa rätt person. För att bli framgångsrik i letandet av kandidater behöver du därför fundera på och kartlägga var kandidaterna finns. Du behöver också utmana dig själv i att tänka bredare och vara kreativ i ditt sourcande. Andra har redan testat att kontakta kandidater den traditionella vägen, så varför ska du fortsätta i samma hjulspår?

I och med den konkurrens som finns om IT-kompetensen idag är innovationstänk i ens sourcing ännu mer centralt. Att vara innovativ i sitt searcharbete gör också arbetet roligare, vilket ofta märks i ens kandidatkontakt. Så hur går du tillväga?

Sourcing med Ants

Tips 1 – Använd andra plattformar för din sourcing

LinkedIn är den vanligaste plattformen att sourca på, vilket inte alls är konstigt. Det är den plattform de flesta kandidater befinner sig på och där det är enkelt att hitta det som eftersöks. Det är också där flest rekryterare befinner sig, och som vi nämnde tidigare behöver du tänka utanför boxen när det gäller att hitta vass kompetens inom tech.

Börja därför med att fundera ut vilken din kandidatmålgrupp är, samt vilka plattformar som är relevanta för målgruppen.

  • Letar du efter utvecklare kan Github vara en bra första utgångspunkt utöver LinkedIn. Github är en open source-plattform för att lägga upp programmeringsprojekt (privat eller publikt). Den kan vara lite svårnavigerad till en början men tiden investerad i att lära sig Github är väl värd, eftersom många utvecklare har profiler här.
  • Är det en mer designinriktad roll kanske en plattform som Behance passar bättre. Det är heller inget krav att begränsa sig till att använda en plattform, tvärtom går det utmärkt att kombinera olika plattformar i sin search och jämföra resultaten mellan dessa.
Sourcing med Ants Tech Recruiters

Tips 2 – Tänk bredare i din sourcing

Sourcing är ett hantverk som ständigt kan finslipas och förbättras. Genom att vara öppen för att testa nya grepp och metoder kan du utveckla din sourcingkompetens, vilket ökar chansen att hitta kandidater andra inte hittat än. Det är därför bra att förbereda dig innan du börjar sourca. Ställ dig olika frågor så som:

  • Vilka tekniker är synonyma med de tekniker som är satta som krav? Se tipset nedan.
  • Är det möjligt att använda sökord på olika språk? Glöm inte att många kandidatprofiler skrivs på andra språk än engelska
  • Att inkludera felstavningar och särskrivningar är också ett bra sätt att bredda sin sökning. Om specifik branschkunskap behövs för rollen kan man gå igenom vilka företag som verkar inom den branschen för att därefter kunna söka på dem.
Ants Tech Recruiters Sourcing

Tips 3 – Sourca efter andra tekniker

När du ska sourca på en teknisk roll är det inte bara bra, utan också nästan nödvändigt att göra research på vad de tekniska kompetenserna som är satta för rollen innebär och deras innebörd. På det sättet kan du snabbt och effektivt avgöra om en kandidat ändå är värd att kontakta, trots att de tekniker man initialt är ute efter inte är listade på kandidatens profil. Det hjälper en även att få fram en större kandidatpool eftersom det finns fler tekniker att söka på. Letar du efter en kandidat med erfarenhet av JavaScript exempelvis, kan du även kontakta kandidater som enbart listat t ex React, Vue eller Svelte på sin profil eftersom dessa är JavaScript-ramverk. Chansen är isåfall stor att kandidaten också kan programmera i JavaScript.

Läs mer om hur vi arbetar med vår IT-rekrytering.

 

Josefine Hansson
Talent Acquisition Partner – Ants Tech Recruiters

Josefine Hansson

Executive Recruitment Consultant

josefine.hansson@ants.se Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!