Techrekrytering

Techrekrytering har vuxit till ett centralt område för näringslivet såväl i Sverige som globalt. Digitaliseringen leder till brist på de som skall utföra digitaliseringen. Bristen blir allt större och Techrekrytering därmed allt mer utmanande. Tidigare hittade man kompetensen genom att sätta upp en annons och hantera ansökningarna som kommer in. Idag går endast 20% av IT-rekryteringar i mål genom annonsering. Lösningen är istället in-house Talent Acquistion.

Två personer på Ants diskuterar hur du bäst lyckas med Techrekrytering

Ants Tech Recruiters är marknadsledande inom Techrekrytering och vi kan hjälpa er hitta den kompetens ni behöver. Vi har tagit fram en unik metod för kvalitativa rekryteringar inom IT som vi vet fungerar. Vi arbetar datadrivet i ett tätt samarbete med våra kunder. Genom att på riktigt lära känna våra kunder så kan vi sälja in tjänsten till kandidaterna på ett genuint sätt.

 

Framgångsfaktorer för att lyckas med Techrekrytering

Vi är specialister på Techrekrytering och har genom åren gjort tusentals rekryteringar inom IT. Kompetensbristen har gjort att allt fler företag kämpar om samma typ av kompetens. Genom att hela tiden sträva efter att bli bättre och göra ännu effektivare rekryteringar har vi utvecklat våra framgångsfaktorer som ligger till grund för vår framgång.

 

Datadrivet

Vi gör cirka 600 rekryteringar inom tech varje år som vi samlar in data på och samlar i vår statistikrapport. Den datan tar vi med oss in i nya rekryteringar och använder som underlag. Då kan vi snabbt se om någon del i projektet inte stämmer överens med vart vi bör ligga, och snabbt korrigera för att nå målet med en lyckad rekrytering. Det ger oss även möjligheten att sätta pricksäkra prognoser och sätta rätt förväntningar.

 

Agilt och nära sammarbete

På samma spår som ovan är det viktigt att vi arbetar agilt i våra rekryteringsprocesser tillsammans med våra kunder. Ofta kan kravprofilen eller andra förutsättningar komma att ändras längs vägen, och då är det viktigt att snabbt kunna ställa om. Vi har därför täta avstämningar under hela projektet. Vi arbetar även väldigt nära våra kunder, till och med i kundens namn i vissa fall. Helst sitter vi på plats hos företaget för att på riktigt lära känna dom och kunna sälja in tjänsten mot kandidater. När allt annat är lika är det här vi sticker ut, och det är i detaljerna det sitter på en tuff marknad att rekrytera på.

 

Specialister

Vi är nischade specialister på rekrytering inom Tech vilket gör att vi pratar samma språk som de vi rekryterar. Vi är även specialister på sourcing av kandidater, där vi hittar de profiler som ingen annan hittar. Dessa specialistkompetenser gör att vi båda får in fler kandidater i processen samtidigt som vi kan skapa ett intresse hos kandidaterna genom att kunna svara på tekniska frågor.

Techrekryterare i Malmö sitter vid sin dator och letar efter relevanta kandidater

Hur lyckas man med Techrekrytering?

Den metod som vi på Ants anser mest effektiv för att lyckas med Techrekrytering är sourcing eller Talent Acquisition. Det är en tidskrävande men effektiv metod där kandidater kontaktas med ett personligt riktat budskap. Om rekryteraren eller de som är involverade i bolagets Talent Acquisition har en initierad bild av hur det är att jobba med teknik och IT just hos dem och även en förmåga att kommunicera detta så leder metoden till effektiv och framgångsrik rekrytering.

 

Rekrytera via tips

Talent Acquisition bör även kompletteras med att aktivt arbeta med tips och de nätverk som finns samlat hos befintliga anställda. Speciellt för mindre bolag med begränsade rekryteringsbehov är denna metod effektiv och det är inte omöjligt att den räcker långt som enda kanal i tidigare skeden. Metoden är dock även central i större bolag med stora behov av många utvecklare, programmerare eller andra IT-nära tjänster. Då är ju det samlade nätverket så mycket större så rätt metoder och program kan leda till många kandidater.

 

Annonsering som ett starkt komplement

Annonsering ser vi som ett starkt och användbart verktyg om det görs på rätt sätt. Att bara lägga ut en annons och hoppas på relevanta ansökningar fungerar sällan. Däremot går det att få effekt om annonsen sprids mot målgruppen på sociala medier. I vår data kan vi se att tillsättningsgraden från annons gått från 20 till 30% sedan vi började med annonsering i sociala medier.

 

Employer Branding allt viktigare

Att generellt jobba med Employer Branding och marknadsföra sig som en spännande arbetsgivare kan även det vara effektivt på lite sikt. Här finns färre snabba vinster att göra men den långsiktiga investeringen kan betala sig många gånger om. Det tar tid att bygga varumärke men de är de starkaste varumärkena som vinner på sikt.

Techrekrytering är extra spännande eftersom förändringstakten i vilka metoder som fungerar ändras så snabbt. Ants Tech Recruiters är specialiserade på just Techrekrytering och självklart är det specialisterna som först kommer identifiera nya vägar framåt.

Anställd på Ants sitter vid sin dator och arbetar med Techrekrytering

Techrekrytering Stockholm

Stockholm är en av världens mest framgångsrika städer i att skapa nya techbolag. Därav är även bristen på tech- och IT-kompetens extra stor kring Stockholm.Techrekrytering i Stockholm blir i stort en fråga om att lyckas locka till sig duktiga medarbetare i hård konkurrens mot resten av marknaden. Techrekrytering, dvs. rekrytering av utvecklare, programmerare, IT-arkitekter, teamleads, IT-chefer, testare, drifttekniker, devops och alla andra roller som krävs för att bygga en framgångsrik techorgansiation, skiljer sig därmed från annan rekrytering.

Techrekrytering Göteborg

Även Göteborg blir allt hetare inom tech. Ants har mer och mer lokal verksamhet i Göteborg och allt fler kunder i Göteborg söker sig till Ants för att få hjälp med Techrekrytering. Som alltid när det kommer till just IT-rekrytering gäller det att kombinera specialiserade arbetssätt med lokal kännedom. Genom att jobba med Inhouse Talent Acquistion som utgörs av reseacher från Ants så får man det bästa av den stora partens kunskap, rutiner och processer i kombination med att varje researcher finner styrkan i den unika kunden samt kännedom om de lokala förutsättningarna. Göteborg har framtiden för sig vad gäller tech och Ants satsar stort vad gäller IT-rekrytering i Göteborg framöver.

Vi har nu även startat upp kontor och har flertalet kunder i både Malmö och Umeå. Vi ser båda platserna som nästa tuffa tillväxtmarknad att rekrytera techkompetens i.

Läs mer om vår IT-rekrytering

Kontakta oss så får du veta mer hur vi kan hjälpa dig bygga en framgångsrik tech-organisation.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!