Sourcing – En kärnkompetens vid techrekrytering

Bemanning Göteborg

Vad är sourcing?

Den klassiska betydelsen av sourcing är aktiviteten att identifiera kandidater i en rekryteringsprocess. Inom lyckad techrekrytering bör man dock ha ett bredare perspektiv. På Ants Tech Rectuiters har framgångsrik sourcing bilvit en del av vår yrkesstolthet. Vi söker ständigt nya möjlighet för att inspireras, utvecklas och mäta våra kunskaper. Numera innefattar det även att tävla inom sourcing såväl lokalt som internationellt.

Inom techrekrytering var det länge sedan man kunde luta sig tillbaka på annonsering som enda källa till kandidater. Idag börjar annonseringen bli allt mer avancerad och därmed allt mer effektiv. Inte desto mindre är framgångsrik sourcing helt centralt vid IT-rekrytering. Det är också viktigt att förstå att det krävs ett bredare anslag till sourcingbegreppet för rätt kandidatflöden.

Sourcing och strategi

Till att börja med är kravprofilen inte ett statiskt dokument utan normalt förändrar man och justerar kravprofiler genom hela rekryteringsprocessen. Dessa justeringar bör göras med ökande förståelse av behoven hos rekryterande organisation och rekryterande chef.

Men kravprofilen bör även anpassas till hur målgruppen är utformad och ser på det rekryterande bolaget. Sourcing blir därmed både ett sätt att hitta och kontakta rätt kandidater men även att säkerställa att rekryteringsprojektet är rätt utformat och har goda förutsättningar att bli framgångsrikt.

Slutligen är ett avancerat sourcingupplägg nyckeln till att kunna vara personlig med kandidater redan i ett tidigt skede i dialogen. Ju mer man vet om en kandidat innan första kontakten desto mer träffsäker kommer den bli och därmed ökar förutsättningarna att få igång en bra dialog om rollen och tjänsten. Det ökar effektiviteten i arbetet och skapar en professionell kandidatupplevelse.

Helt centralt i hur Ants arbetar med rekrytering är att jobba nära kund och rekryterande chef, förstå vem som skall rekryteras och vara så personliga som möjligt när kandidater kontaktas. Läs mer om detta och hur vi utför vår IT-rekrytering. Att vara framgångsrika inom sourcing är centralt i det arbetssättet och vi söker ständigt vägar att utveckla våra sourcing-skills.

Sourcing

Tävla i Sourcing

Sourcing är ett hantverk som man kan vara mer eller mindre bra på. Erfarenhet, talang och kunskap samt tillgång till verktyg är alla faktorer som gör skillnad. På Ants upptäckte vi tidigt att tävlingar i sourcing gav inspiration, kunskapsdelning och dessutom blev kvitton på vår utveckling inom området. Vi har sedan ett tag tillbaka regelbundet tävlat på både nationella och internationella tillställningar och vi har för avsikt att fortsätta med detta framåt.

Ants Sourcathon

Normalt är Ants Sourcathon ett fysiskt möte där techrekryterare träffas för att under underhållande former tävla i sourcing. Tävlingen passar för alla nivåer och lärandet och inspirationen är viktigare än tävlingen i sig. I speciella tider har ju digitala möten ersatt fysiska möten. Då körs konceptet helt digitalt. Digitala event har fördelar i form att vi lockar fler deltagare. Energin som uppstår i det fysiska eventet är dock svårslaget och när Ants i höst har tillgång till vår nya hub i Trikåfabriken ser vi fram emot att köra våra Sourcathon där.

Tävla internationellt

Extra kul och spännande är att det även finns internationella sourcingtävlingar. SourceCon skulle i vår gått av stapeln i Lissabon. Nu blev det inställt som så mycket annat i dessa Coronatider. Ants har tidigare tävlat internationellt och ser fram emot tävlingar längre fram när tiderna åter igen tillåter fysiska möten.

https://europe.sourcecon.com/home

Utbilda dig i sourcing

Som en del i vår kunskapsdelningsfilosofi har Ants allt fler deltagare även utifrån på våra utbildningar. Utbildning i just sourcing har sedan länge varit centralt för vår ambition att ligga i frontlinjen vad gäller IT-rekrytering. Därav har vi genom åren prioriterat resurser och engagemang för att skapa de bästa utbildningarna inom området.

I våra nya lokaler i Trikåfabriken har vi möjlighet att växla upp vår utbildningssatsning ytterligare. Här kan du läsa mer om vilka utbildningar som finns planerade framåt.

På våra utbildningar varvar vi teori med praktiska övningar. Allt handlar om att hitta och attrahera fler kandidater.  

Exempel på vad vi går igenom under utbildning:  

  • Utöka sökträffar och hitta fler relevanta kandidater på LinkedIn 
  • Sourcing på Github 
  • Sourcing via Google 
  • Communitys där man hittar kandidater 
  • Mätbarhet inom rekrytering 
  • Smarta verktyg och plugins 

Sourcing och IT-rekrytering

IT-rekrytering och alla rekrytering inom tech är komplex. Sourcing är en del av framgången men det finns många andra aspekter att ta i beaktande när man sätter upp ett rekryteringsprojekt av tekniska roller. Här läser du mer om vårt sätt att lyckas inom IT-rekrytering.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!