Så kan du lyckas med din IT-rekrytering under 2024

Tre personer sitter tillsammans vid ett bord och pratar om hur man kan lyckas med IT-rekrytering

2020 var det runt 250 000 personer verksamma inom techbranschen. Samtidigt behövs det 18 000 nya techtalanger varje år enligt en rapport av TechSverige och allt fler bolag söker efter techtalanger för att möta digitaliseringens framfart. Det säger sig ju självt att det blir ett väldigt tydligt underskott av techkandidater.

Med det sagt blir IT-rekrytering en allt mer utmanade rekryteringsprocess. Siffran 18 000 nya techtalanger per år understryker den utmaning som många företag står inför i sin strävan efter att rekrytera och behålla talang. Men hur kan man som bolag navigera i denna konkurrensutsatta miljö? Nedan följer tre konkreta tips som kan hjälpa dig att framgångsrikt tackla it-rekryteringen under 2024, samt hur en partner som Ants kan vara lösningen på dina utmaningar.

1. Förstå vad du letar efter

Att förstå vilken typ av kompetens som behövs är grundläggande i it-rekryteringsprocessen. Och det här gäller inte bara kandidatens tekniska färdigheter. Det handlar även om hur personen kommer passa in i företagskulturen och teamet. Här kan andra kompetenser, som mjuka värden, spela roll.

En klar och tydlig bild av din drömkandidat gör det lättare att både identifiera potentiella kandidater och kommunicera varför just din arbetsplats skulle vara rätt för dem. Denna strategi är särskilt viktig i en tid där konkurrensen om it-talanger är hårdare än någonsin. Kom dock ihåg att vara rimlig i vilka krav du sätter i din kravprofil. Ju fler krav, desto svårare kommer det bli att hitta den rätta talangen. Ett tydligt exempel kan vara CV-kravet i ansökningsprocessen. Redan där kan du tappa många ansökande.

Läs vår artikel om varför CV-fri rekrytering kan vara något att satsa på.

En IT-rekryterare sitter i en intervju med en person som inte syns i bild.

2. Använd rätt kanaler

Något vi har lärt oss under våra många år inom branschen är att headhunting och IT sourcing är en viktig del av IT-rekrytering. För att nå ut till rätt kandidater är det viktigt att använda de kanaler där de befinner sig. LinkedIn, Stack Overflow och GitHub är exempel på plattformar där it-professionella ofta finns tillgängliga. Genom att aktivt närvara på dessa plattformar och använda riktad annonsering kan du effektivt öka din synlighet bland potentiella kandidater.

3. Skapa en tilltalande arbetsmiljö

It-talanger söker inte bara efter ett jobb; de söker efter en plats där de kan växa, utvecklas och känna sig värderade. Att kommunicera din organisations kultur, värderingar och de förmåner du erbjuder är avgörande för att locka till dig rätt talanger. En inkluderande arbetskultur, möjligheter till personlig utveckling och flexibla arbetsförhållanden är alla faktorer som kan göra din organisation mer attraktiv.

På Ants arbetar vi alltid i kundens varumärke och namn. Och anledningen till det är just för att det gör att vi kan kommunicera er arbetskultur och employer brand på ett mer genuint sätt till kandidaterna. Bra va?

Så, vill du lyckas med IT-rekrytering under 2024? 

Hör av dig till oss på Ants! Vår framgångsrika modell har gjort att vi ökat vår hiring rate från 50% när vi drog igång och verkade som alla andra rekryteringsbolag, till 92,5%.

Hör av dig via formuläret så hör vi av oss under dagen.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!