Fem anledningar att satsa på CV-fri rekrytering

Det är nog ingen som har missat den ökade kompetensbristen inom techbranschen, till följd av digitaliseringen. Men vad innebär det egentligen och hur får du fler kandidater att söka sig till er? Lösningen stavas CV-fri rekrytering.

Benjamin får höra mer om CV-fri rekrytering av Sophie som sitter mitt emot.

Innehållsförteckning

Aktiva vs passiva kandidater

Innan vi går in på vad CV-fri rekrytering innebär, så behöver vi gå till kärnan i utmaningen – att förstå våra kandidater. I rekrytering pratar vi ofta om aktiva och passiva kandidater. Men vad är skillnaden på dem egentligen? Jo, en aktiv kandidat är en person som har bestämt sig för att byta jobb. Personen trivs inte längre där den är och söker helt enkelt aktivt efter en ny arbetsgivare. En passiv kandidat däremot är en person som sitter tryggt och bra hos sin nuvarande arbetsplats, men som kan vara öppen för nya utmaningar, om rätt möjlighet dyker upp.

Som en effekt av den ökade kompetensbristen behöver arbetsgivare erbjuda attraktiva arbetsplatser för att lyckas behålla techtalangerna de har rekryterat. Det i sin tur har ökat antalet passiva kandidater på marknaden, och passiva kandidater ställer andra krav på en rekryteringsprocess.

Vad innebär CV-fri rekrytering?

Precis som det låter så innebär CV-fri rekrytering en rekrytering utan CV. Istället används alternativa urvalsmetoder i det första steget. Kandidatens grundläggande kompetenser bedöms alltså genom till exempel urvalsfrågor, tester eller en kandidats LinkedIn-profil.

Eftersom en passiv kandidat inte går i tankarna att byta jobb, så har de sällan ett uppdaterat CV. Det traditionella tillvägagångssättet med CV riskerar därför ofta att bli en stoppkloss i ansökningsprocessen för passiva kandidater. CV-fri rekrytering innebär alltså att kandidaten inte behöver lägga tid på att uppdatera sitt CV, utan istället kan ansöka genom att exempelvis svara på några frågor.

Emma sitter i ett konferensrum och är intresserad av att få höra mer om CV-fri rekrytering.

Fem fördelar med CV-fri rekrytering

1. Ökar antalet ansökningar med en mobilanpassad jobbannons

I rekrytering vill vi ha så korta led som möjligt för kandidaterna. Ju högre krav vi ställer på att kandidaten ska lägga jobbannonsen på minnet, för att den inte kan söka jobbet i stunden, desto färre ansökningar kommer det antagligen att resultera i. Dessutom rör vi oss i en allt snabbare takt på internet idag och surfar ofta när vi är på språng. Din jobbannons behöver därför vara anpassad efter det. En lättläst och mobilanpassad jobbannons där kandidaterna endast behöver svara på några frågor om sig själva och sin erfarenhet kommer troligtvis att öka antalet ansökningar. För det är ju inte särskilt många som har ett färdigt CV sparat i sin telefon, och framför allt inte passiva kandidater. CV-fri rekrytering sänker tröskeln för kandidaten och gör det enklare för kandidater att ta steget till att faktiskt skicka in en ansökan.

2. Bidrar till en positiv kandidatupplevelse

Det är fler personer som inte får jobbet, än som faktiskt får det. En positiv kandidatupplevelse från start till slut är därför avgörande för hur enkla framtida rekryteringar kommer att bli. Ett enkelt och CV-fritt ansökningsförfarande upplevs modernt och tacksamt. Dessutom kan du ställa dig själv frågan hur många kandidater som vanligtvis går vidare från det första steget. En kandidat som har lagt tre timmar, kontra en kandidat som har lagt 10 minuter, kommer förmodligen att respondera olika på ett nej.

”Det är fler personer som inte får jobbet, än som faktiskt får det.”

3. Smidigare hantering av kandidater

Hur mycket tid lägger du på att granska CV:n? Antagligen ganska mycket tid. Med hjälp av CV-fri rekrytering och ett bra ATS-system kan du automatisera urvalsprocessen genom att till exempel nej-tacka kandidater som inte uppfyller skallkraven, och istället lägga den tiden på tex. sourcing av kandidater.

4. Skräddarsy informationen du får av kandidaten

När du arbetar med CV-fri rekrytering är det du som rekryterare som formulerar frågorna. Det innebär att du kan skräddarsy vilken information du vill ha av kandidaten i en första screening, och slippa ta dig igenom information som egentligen är ganska onödig. Vill du veta hur många års erfarenhet de har eller om de har arbetat med ett specifikt Programmeringsspråk? Formulera frågorna efter den informationen du vill ha.

CV-fri rekrytering underlättar på många sätt, bland annat blir hanteringen av kandidater smidigare. Det sitter Anna och kikar på här tillsammans med sin kollega Elin.

5. Kostnadseffektiva rekryteringsprocesser

Sammanfattningsvis kan CV-fria rekryteringsprocesser innebära mer kostnadseffektiva rekryteringsprocesser. Eftersom det kan generera fler ansökningar, sparar tid i urvalet av kandidater och dessutom bidrar till en positiv kandidatupplevelse.

 

Hoppas att du vågar testa dig på en CV-fri rekryteringsprocess nästa gång du står inför en rekrytering, för att testa skillnaden! Vill du veta mer om hur vi arbetar med CV-fri rekrytering eller har några andra frågor får du gärna kontakta oss på rekytering@ants.se.

Nicoline Brundell

Digital Marketing Specialist

nicoline.brundell@ants.se Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!