Konkreta exempel att ta med in i din rekrytering under sommaren 

”Varför ska man fortsätta rekrytera över sommaren?”

Ja, det finns många bra anledningar till att fortsätta med rekryteringen över semesterperioden. I vår förra artikel gav vi tre snabba tips på hur du kan bibehålla en god kandidatupplevelse under sommaren. Den kan du läsa här.

I den här artikeln delar jag några hands on exempel som du kan ta med dig in i din rekrytering under sommaren.

1. Låt automatiska triggers förenkla ditt arbete

Som vi nämnde i förra artikeln, använd ATS-systemens automatiseringsverktyg i den grad det går för att hantera ansökningar och kommunicera med kandidater. Det gör att kandidaterna inte känner sig bortglömda och att de får en bättre upplevelse av processen.

För att ge några mer konkreta exempel då.

För att automatisera processen under sommaren kan du, i till exempel Teamtailor, lägga in triggers som gör att kandidater hamnar i olika ”pooler” beroende på vad de anger som svar på förutbestämda frågor du ställt.

Har du ett hårt krav på en viss teknisk kunskap kan du exempelvis ange frågan ”Har du jobbat med Node.js och AWS i minst fem år?”. Då kan triggern ställa in att de som svarar nej hamnar i en pool du inte behöver gå igenom när du är tillbaka från din semester, samt med ett automatisera nej-tack meddelande.

Kommunikationen med dina kandidater kan också automatiseras som nämnt. I Teamtailor kan du ange standardmallar som skickas ut till kandidater när de ansökt.

Där kan du exempelvis skriva:

”Hej {firstname},

Superkul att du hittat till xx och är nyfiken på rollen xx hos oss.

Vi ser fram emot att kika igenom din profil och veta mer om dig…asap efter min semester! 🌞

Under veckorna xx hittar du mig på stranden och jag hoppas du njuter av lite välförtjänt ledighet. Jag återkommer till dig så fort jag är tillbaka igen i mitten av augusti! 😎”

Detta säkerställer att inget faller mellan stolarna under semestertider. Du kan även där välja att skicka ut automatiska meddelanden efter två veckor från att kandidaten har ansökt, så de redan då får en liten uppdatering för att känna att de inte är bortglömda.

Se till att kandidaten är med på noterna om när återkoppling kommer ges och med det få en positiv bild av rekryteringsprocessen och er som bolag. Med det sagt – var noggrann med att specificera i annonsen att du är på semester och att återkoppling kommer “i mitten på augusti”. I annonsen kan du skriva dit en notis längst ner med ungefär samma text som ovan att du är på semester.

2. Låt annonser ligga och pyra

Visste du att 57 % av passiva kandidater är öppna för att överväga en bra möjlighet om den dyker upp?

Se därför till att ha annonsen uppe på alla sajter som går under semestern. Att uppdatera och optimera dina jobbannonser för att sedan låta de ligga och pyra över sommaren kan alltså göra att ni har fler kandidater i pipeline efter semestern. Fokusera på att lyfta fram vad som gör er arbetsplats unik och varför kandidater bör söka just nu för att maximera chansen att just rätt kandidater kommer in.

Detta är också en bra anledning att annonsera i sociala medier. Att synas i flödet när kandidaterna scrollar från solstolen kan öka chanserna att driva trafik till jobbannonsen och få in fler kandidater i pipe.

3. Intervjua under semesterperiod

Sommaren innebär att både kandidater och du som intervjuare kan vara bortresta. Implementera flexibla intervjualternativ som video- och telefonintervjuer för att hålla processen igång utan onödiga förseningar, detta kan förbättra kandidatupplevelsen och effektiviteten i rekryteringsprocessen.

Du kan även schemalägga intervjuer till efter semestern för att hålla igång processen och se till att både du men även kandidat har något att se fram emot när ledigheten väl är över.

Personer sitter runt ett bord vid laptops och pratar om att rekrytera en UX Lead.

Genom att följa dessa tips kan ni skapa er en smidig och effektiv rekryteringsprocess även under sommarmånaderna. Att vara transparent med kandidater om svarstider, använda automatisering för att hantera ansökningar och kommunikation, samt hålla era jobbannonser aktiva kommer att ge er ett försprång till hösten när det gäller att attrahera och engagera rätt talanger. Genom att implementera flexibla intervjualternativ och planera intervjuer efter semestern, kan ni dessutom förbättra kandidatupplevelsen och effektiviteten i rekryteringsprocessen.

Läs mer om vår modell för IT-rekrytering här.

Ha nu en fantastisk ledighet!

Författare

Julia Lagerblad

Talent Acquisition Consultant

julia.lagerblad@ants.se Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!