Tre steg för att se till att dina kandidater inte lämnas utan svar under semestertider

Två personer sitter i ett publikvimmel och pratar om hur man kan bibehålla en bra kandidatupplevelse under sommaren

Att bibehålla en bra kandidatupplevelse under semestertider kan vara en utmaning för många rekryterare. I vår senaste poll på LinkedIn framkom det att 55% av kandidaterna någon gång blivit utan svar under sommaren av en rekryterare, och 40% av dessa har upplevt detta flera gånger.

För att säkerställa att kandidaterna får en positiv upplevelse även när du är på semester, delar vi här tre praktiska tips på hur du kan se till att dina kandidater inte lämnas utan svar.

 

1. Anpassa ditt ATS med triggers och automatiska meddelanden

Ett av de mest effektiva sätten att hålla kandidaten informerad under din frånvaro är att använda ditt ATS på ett smart sätt. Genom att sätta upp triggers och automatiska meddelanden i de olika stegen av rekryteringsprocessen kan du hålla kandidaterna uppdaterade.

Här är några exempel på automatiska meddelanden:

  • Ansökningsbekräftelse: Skicka ett automatiskt svar som bekräftar mottagandet av ansökan och informerar om nästa steg, detta bör du alltid ha. Under semstern kan du specificera att processen kommer ta längre tid eftersom du är på semester.
  • Statusuppdateringar: Informera om när en ansökan har gått vidare till nästa fas eller om processen tar längre tid än förväntat.

Det är också bra om du i annonsen specificerar att du är på semester under specifika datum och vad det innebär för rekryteringsprocessen. Till exempel: ”Jag är på semester mellan 1-15 juli, vilket innebär att rekryteringsprocessen kan ta lite längre tid under denna period.”.

2. Uppdatera din rubrik på LinkedIn

Genom att uppdatera din rubrik på LinkedIn med information om din semesterperiod kan du enkelt informera kandidater om din frånvaro. Exempel: ”Rekryterare på [företagsnamn] – På semester 1-15 juli.”

Detta enkla steg hjälper till att sätta förväntningar hos kandidater och minskar risken för frustration över uteblivna svar. Det visar också att du är transparent och bryr dig om kandidaternas tid.

3. Utse en kontaktperson eller hantera frånvaron på annat sätt

Ett ytterligare tips för att säkerställa en smidig kandidatupplevelse är att utse en kontaktperson som kan ta över vissa delar av rekryteringsprocessen när du är borta. Informera kandidaterna om vem de kan kontakta vid frågor eller funderingar under din semester. Detta kan göras i det automatiska meddelandet från ditt ATS, på din LinkedIn-profil, eller i själva jobbannonsen.

Men vad gör du om det inte finns någon tillgänglig kontaktperson? I sådana fall är det extra viktigt att tydligt kommunicera din frånvaro och ge en realistisk tidsram för när kandidaten kan förvänta sig ett svar. Du kan även överväga att förlänga ansökningstiden för att ge kandidater en chans att ansöka när du är tillbaka, eller planera in intervjuer och uppföljningar direkt efter din återkomst.

Vill du ha fler tips och råd inför semestern? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev. Imorgon, den 18 juni, går månadens nyhetsbrev ut med fler av våra bästa tips för en framgångsrik rekryteringsprocess, även under semestertider.

Scrolla ned och fyll i formuläret längst ned på sidan med rubriken ”Följ vårt nyhetsbrev” för att börja prenumerera.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!