Historien om Ants Tech Recruiters

Historien om Ants Tech Recruiters är en historia om IT-rekrytering. Hur digitaliseringen skapat en bristsituation där det blivit allt tuffare att anställa de som digitaliserar bolagen i Stockholm, i Sverige och i övriga världen. Den är även historien om Carl-Johan Hamilton, Hugo Leichsenring och ett växande gäng techrekryterare som är besatta av att forma lösningen för bolag som vill anställa inom tech idag. Och att en lösning för rekrytering i Stockholm visade sig vara en lösning i frontlinjen globalt. Och nu även en kris i form av en Coronapandemi.

Vi vill vara tydliga med att Ants Tech Recruiters som bolag står starkt och långsiktigt på stabila ben och med trygga ekonomiska förutsättningar. Men med det sagt: rekryteringsbranschen genomgår en av sina största kriser när coronapandemin tvärbromsat världsekonomin. Ants är inget undantag och vi går igenom en av våra tuffare perioder. Men vi väljer att se framåt. Vi har varit med om tuffa tider förr och vår grundkompetens är lika efterfrågad idag som för ett halvår sedan, om än i just nu lite mindre skala. Framtiden är alltid ljus för bolag som löser relevanta problem.

Ett halvår av Coronakris

Jag (Hugo Leichsenring) känner att det är ett bra läge att reflektera över vår resa hittills. Hela min professionella resa har varit som entreprenör med Carl-Johan Hamilton vid min sida.

För över tio år sedan genomgick vi även då en kris. Vi märkte att vi allt mer sällan gick i mål med våra rekryteringsuppdrag. Redan då mätte vi allt vi gjorde och såg hur våra leveransnivåer blev allt sämre. Som sämst för nio år sedan levererade vi endast drygt hälften av våra uppdrag. Ingen kul nivå att hantera tillsammans med våra kunder. Då precis som nu valde vi att försöka vända detta till något positivt. Kundbehoven var tydliga, det var vårt sätt att ta oss an dessa som inte gav utdelning. Det var inte kunderna som saknades. Det var vi som inte var rätt lösning för dem.

Frågan var tydlig: Hur blir vi bäst på detta? Hur rekryterar man utvecklare och tekniker som alla andra också vill anställa?

10 år av utvecklingsarbete

Så här i efterhand känns resan uppåt stadig och stabil sedan dess. Men zoomar man in ser man att verkligheten bestod av en ständig jakt på förbättring. Helst mätbar förbättring. Djävulen låg som alltid i alla detaljer men med lite distans var det några större insikter som verkligen fick oss att hitta rätt:

  • För att skapa en tekniknära och kundnära kandidatupplevelse behöver vi jobba nära kund och rekryterande chefer. Gärna hos och med dessa.
  • För att skapa en personlig kandidatupplevelse bör vi vara personer som är kunden och tekniken och därmed blir personliga helt i kundens varumärke.
  • För att hitta rätt i varje uppdrag bör vi tidigt mäta all konvertering. A/B-testning av alla budskap är rätt väg att förstå vilka formuleringar som leder till konvertering. Svarsfrekvenser, intressefrekvenser, spridning m.m. är allt mätbart och ger tidigt facit om ett rekryteringsprojekt är på väg åt rätt håll.

Utbildningsorganisation för techrekryterare

Om nu insikten var att det är avgörande att vi lyckas presentera teknik, kultur och annat relevant på ett personligt vis insåg vi att vår framtid låg i framgångsrika techrekryterare. Techrekrytering är ett mängdarbete men kräver också rätt hantverk utfört av rätt person. Därav insåg vi tidigt att vi i mångt och mycket var och borde vara en utbildningsorganisation för techrekryterare. Allt detta sammantaget gav oss kraften att växa till som mest över 70 personer (i mars 2020) och en plats som marknadsledande inom techrekrytering, IT-rekrytering i Stockholm. Vi jobbade med en mängd kunder, från små till flera av de allra största och med en leveransnivå stadigt över 96%.

Är framtiden ljus för Ants Tech Recruiters?

Det känns otroligt trist att vi nu i krisen tappat en del av det vi byggt under 10 års tid. Men vi står stadigt kvar i mindre skala och vi ser att vi nu åter igen växer. Men viktigare ändå är att vi ser att behovet av oss står starkt. Till och med i dessa tider är utmaningen mycket stor att rekrytera framgångsrikt inom tech. Digitaliseringen har heller inte avtagit, snarare tvärt om. Framtiden hör till bolagen och de samhällen som står bäst rustade att digitaliseras. Vi kan även fortsättningsvis göra stor skillnad inom vår specialiserade nisch.

Läs mer om hur vår modell för IT-rekrytering ser ut.

Intressant spaning om framtiden för techrekrytering och it-rekrytering:

https://www.koldpartners.com/en/blog/the-future-of-it-recruitment/

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!