Vd-blogg: Kan lönesättning fullt ut kompetensbaseras?

Hej!

Jag tänkte testa en grej jag gjorde för några år sen. Vd-blogg! Jag tänker att jag börjar med en text i månaden. Som vd och grundare av Ants, tycker jag det känns som en väldigt spännande tid att reflektera och stanna upp löpande. Den snabbfotade techbranschen ändras hela tiden och det gäller att hänga med. I synonym med april, tänkte jag börja den här vd-bloggen med att skriva om lön och rikta fokus mot fördelarna med att ha en kompetensbaserad lönesättning inom techrekrytering.  Trevlig läsning, Hugo

Kontakta mig!
Hugo L på Ants

En manifestation av våra företagsvärderingar

Lönesättning är för mig så mycket mer än bara siffror på ett lönebesked. Det är en reflektion av våra företagsvärderingar och ett kritiskt verktyg för att driva engagemang och motivation. Som en inbiten förespråkare för kompetensbaserad lönesättning har jag mött betydande utmaningar, men aldrig tappat tron på dess förmåga att förvandla vår arbetsplats. Med nya insikter från vårt kollektivavtal och oväntat positiva bidrag från våra fackliga relationer, strävar vi på Ants efter att lyfta vår kompetensbaserade modell till nya höjder. Ambitionen är hög, och vi är försiktigt optimistiska om att vi åtminstone rör oss i rätt riktning.

Under min tid som entreprenör har jag navigerat genom en labyrint av lönesättningsmodeller. Varje framsteg och varje bakslag har varit lärorika, och att skapa ett rättvist och effektivt system som stöder ett hållbart företag har minst sagt varit en utmaning. Balansen mellan att rättvist värdera kompetens och hantera kostnader i en ständigt föränderlig marknad har krävt en anpassningsbar och decentraliserad organisation. Det är en ständig läroprocess.

Vår strävan efter kompetensbaserad lönesättning

På Ants är kompetensbaserad lönesättning en strategi för att direkt knyta individuell tillväxt till företagets framgång. Hur säkerställer vi att löner faktiskt speglar äkta insatser och bidrag? Det är avgörande för att medarbetarna ska känna att deras arbete är värdefullt och rättvist värderat. En brant personlig utvecklingskurva är central i vår filosofi, eftersom den inte bara uppmuntrar till kontinuerlig utveckling, utan också belönar ansträngningar inom medarbetarens nuvarande roll.

Såhär ser vår metod ut:

  • Kompetensutvärdering: Vi identifierar drivande färdigheter för vår verksamhet, prioriterar generella kompetenser och erkänner värdet av unika specialiseringar.
  • Prestandabedömning: Regelbundna och inkluderande utvärderingar med ambition om en rättvis och relevant bild av varje medarbetares prestation.
  • Löneskalor baserade på kompetensnivå: Vi tonar ned betydelsen av titlar och låter faktiska kompetenser och bidrag styra ersättningen i högre grad.
  • Personlig utvecklingsplan: Varje anställd får en skräddarsydd plan som utmanar och stöttar deras utveckling, vilket är integrerat i vårt ledarskapsansvar.
  • Transparens och kommunikation: Vi satsar på öppenhet i hur färdigheter bedöms och hur detta påverkar löneutvecklingen.
Tre personer sitter tillsammans synliga i bild och arbetar vid sina datorer.

Våra mål och ambitioner

Kan vi nå längre än andra? Vårt mål är att, så långt det är möjligt, skapa ett system där varje anställd känner sig värdefull och inspirerad att överträffa sig själv. Vi siktar på att göra vårt företag till en plats där karriärer inte bara börjar, utan blomstrar. I tider av förändring är det dock klokt att vara ödmjuk.

Ett steg i taget. Varje steg vi tar är ett lagarbete och vi värdesätter varje medarbetares feedback när vi tillsammans formar framtiden för vår lönesättning. Denna resa är både komplex och fylld av utmaningar, men med öppenhet, tålamod och ihärdighet är vi övertygade om att vi är på rätt väg. Vår strävan efter den perfekta modellen fortsätter.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!