Talent Acquisitions betydelse inom techbranschen

I den här artikeln går vi igenom skillnaden mellan Talent Acquisition (TA) och traditionell rekrytering. Vi lyfter även tre fördelar till varför ditt företag bör satsa på TA-konsulter.

TA-konsulter på Ants

Vad tänker du på när du hör jobbtiteln Talent Acquisition? Upplever du ett frågetecken kring vad rollen faktiskt innebär? Ibland kan det råda en viss förvirring om rollen Talent Acquisition (TA) och hur den skiljer sig från rekryterarrollen. I den här artikeln kommer vi skapa en förståelse för TA-rollen och vilken påverkan den har på operativa, -strategiska – och framtida rekryteringar.

Hur definierar vi TA-rollen på Ants Tech Recruiters?

I över 10 år har vi på Ants erbjudit våra kunder specialiserade TA-konsulter inom IT-och Tech. Det innebär att vi hjälper din IT-avdelning att hitta matchande kandidater utifrån era behov i en bransch präglad av kompetensbrist. Ants TA-konsulter har ett centralt ansvar för att driva end-to-end rekryteringar och är med andra ord länken mellan kandidatmarknaden och kundens behov av IT-rekrytering. 

I vår roll ser vi till att skapa en kvalitativ rekryteringsprocess. Det gör vi bland annat genom ett tätt samarbete där vi blir en del av ert rekryteringsteam och arbetar i ert namn ut mot kandidat. Att arbeta som samarbetspartner förutsätter i sin tur en positiv och personlig kandidatupplevelse.

Talent Acquisition hos Ants

Skillnaden mellan Talent Acquisition och traditionell rekrytering

Vissa tror att Talent Acquisition är en modern och ny titel för rollen som rekryterare, vilket inte är hela sanningen. Det är snarare två olika roller, som delvis liknar varandra men som i synnerhet skiljer sig åt. En rekryterares främsta arbetsuppgift handlar om att på kort sikt fylla en eller flera tjänster utifrån de rekryteringsbehov som uppstår. Talent Acquisition å andra sidan omfattar ett strategiskt förhållningssätt av rekrytering. Arbetet som TA utför kan beskrivas som en löpande process för att både hitta och attrahera rätt kompetens och rekrytera de som bäst matchar tjänsten och organisationen. Genom att binda samman flera områden såsom sourcing, marknadsföring, employer branding och rekrytering skapar TA ett strategiskt förhållningssätt som i sin tur speglar rekryteringsprocessen. Ett centralt mål för Talent Acquisition är att ha tillgängliga kandidater när rekryteringsbehovet uppstår och att vara förbereda. Kort sagt utmanar TA-rollen rekryteringens reaktiva karaktär och arbetar i stället proaktivt.

Talent Acquisition-konsulter hos Ants

Varför har TA en viktig roll i techbranschen?

Enligt TechSverige kommer det finnas en brist på 70 000 utvecklare i Sverige 2024 vilket innebär att målgruppen minst sagt är eftertraktad. Här spelar TA-rollen en nyckelfunktion. Genom att besitta en bred kunskap inom allt från processeffektivisering, sourcing, intervjuteknik till copywriting kan vi möta framtidens rekryteringsutmaningar.

Att påstå att TA kan lösa den kompetensbrist som arbetsmarknaden står inför vore att ta sig vatten över huvudet. Däremot kan vi med gott samvete säga att vår roll kan se till att vi förbereder oss inför framtiden. I rollen som TA är det centralt att alltid ha örat mot marken, anamma ett agilt arbetssätt och vara strategiskt förberedd.

I rollen som TA är det centralt att alltid ha örat mot marken, anamma ett agilt arbetssätt och vara strategiskt förberedd.

Tre anledningar till att du ska arbeta med Talent Acquisition

Kreativitet

För dig som gärna tar dig an utmaningar på ett kreativt sätt är TA-rollen spot on! Du får möjligheten att arbeta med olika rekryteringsprocesser där ingen är den andra lik. Att vara kreativ och nytänkande i kombination med att identifiera rätt kandidater och driva effektiva rekryteringsprocesser kommer ge utrymme att använda både hjärnans logiska- och kreativa sida.

 

Nätverkande

Att arbeta som TA och dagligen möta människor i alla typer av forum och situationer; kandidater, rekryterande chefer, utvecklare, kollegor etc, gör dig inte bara till en bättre människokännare utan utökar ditt kontaktnätverk i flera radier. Det är minst sagt en fantastisk möjlighet att utvecklas, bli inspirerad och lära av de du har runt omkring dig. Med ett stort nätverk har du också de bästa förutsättningarna för att dela kunskap, bolla idéer och ta hjälp av personer som besitter specifik kompetens inom olika områden.

 

Kompetensutvecklas

Om vi spinner vidare på punkten ovan finns det flera vägar att ta för att få kompetensutveckling där nätverkande är en av dom. En ytterligare aspekt som garanterat kommer skapa utveckling hos dig är att arbeta i en ständigt förenderälig bransch. På Ants till exempel ser vi till att alla TA-konsulter är uppdaterade på trender, delar tips med varandra och sprider vår expertis vidare till våra kunder. Att våga utmana nytänkande och att testa nya tillvägagångsätt en rekryteringsprocess bidrar oavsett utfall till lärdom och kunskap.

Tre fördelar till varför ditt företag bör satsa på TA-konsulter

1. Specialisering krävs

I takt med att digitaliseringen snart är oundviklig bör ditt företag våga ta rekryteringshjälp av specialister för att förebygga, underhålla och proaktivt arbeta för att möta kompetensbristen inom IT. Genom att satsa på ett tätt samarbete med en eller flera TA-personer, effektiviseras och kvalitetssäkras er rekryteringsprocess. Talent Acquisition ser till att ni är proaktiva i er rekrytering och hela tiden arbetar för att hitta och attrahera kandidater på ett förberedande sätt när rekryteringsbehov uppstår.

2. Spara tid och pengar

Företag sparar tid och pengar på att korta ner tiden för rekryteringsarbetet. Hur går det till? Det finns flera verktyg som TA kan hjälpa till med här för att skapa både en tidseffektiv och ekonomisk lönsam rekryteringsprocess. Ett exempel är att vi kan i samarbete med kund bygga ett attraktivt arbetsgivarvarumärke genom Employer branding. En studie från LinkedIn visar att företag som jobbar med Employer Branding kan minska sina rekryteringskostnader med 50% .

3. Skifte på arbetsmarknaden

Under de senaste åren har arbetsmarknaden kommit att bli kandidatens marknad. Tidigare har löner och titlar varit av värde för arbetstagare, men fokuset har på senare tid skiftat till flera krav på arbetsgivaren så som hållbarhet och meningsfullhet. Det går att locka svårrekryterade kandidater (inom exempelvis IT) med rätt marknadsföringsstrategi vilket samma studie från LinkedIn påvisade. De företag som hade ett starkt Talent Brand på LinkedIn fick en 31% högre svarsfrekvens på InMails, vilket är ett av de vanligaste sätten att rekrytera medarbetare inom IT på. Genom att Talent Acquisition kombinerar sin expertis inom Employer Branding, marknadsföring och sourcing kommer ert företag att sticka ut i mängden och samtidigt attrahera de mest kvalificerade kandidaterna.

Läs mer om vår IT-rekrytering

IT-rekrytering

Förhoppningsvis har rollen som Talent Acquistion klarnat och specifikt hur vi på Ants Tech Recruiters arbetar i rollen som TA-konsulter inom IT-och Tech. Har du fortsatta funderingar eller önskar prata vidare om TA-rollen, Ants och vad vi kan hjälpa dig med? Hör av dig till oss genom formuläret nedan.

Känner du dig nyfiken på att arbeta i rollen som TA-konsult hos oss på Ants och vill inspireras av någon som har rollen idag? Kul! Läs mer om livet på Ants på vår karriärsida. 

Emma Berglund

Senior Talent Acquisition Consultant

emma.berglund@ants.se 072 083 59 65 Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!