Upptäck nycklarna till framgångsrik rekrytering i dagens digitala och globala era

Genom att rekrytera talanger från olika delar av världen kan du dra nytta av mångfald och nya perspektiv för att lösa problem och driva produktutvecklingen framåt. I denna artikel delar vi med oss av fem steg för att lyckas med att rekrytera internationellt.

En rekryterare håller en intervju.

Konkurrensen om kompetens är intensiv inom IT-rekrytering, men genom att utforska att rekrytera internationellt kan du kanske hitta rätt kompetens för er. Ibland kan det kännas utmanande och lite läskigt att ge sig in på okända vatten, men det behöver inte vara så svårt som en kan tro.

I den här artikeln sammanfattar vi fem steg för hur du kan genomföra en lyckad rekrytering internationellt.

Två personer sitter mittemot varandra vid en varsin dator och jobbar med internationell rekrytering.

1. Varför ska du rekrytera internationellt

I Sverige finns det brist på kompetens inom vissa yrken, inte minst inom tech. Genom att rekrytera internationellt får du tillgång till en ny marknad av kandidater och kan dra nytta av mångfaldens fördelar. Internationella medarbetare kan bidra med nya perspektiv och tankesätt. Dessa kan vara ovärderliga för att lösa problem och driva produktutvecklingen framåt.

2. Vem kan du rekrytera internationellt?

Du kan rekrytera vem som helst, oavsett ursprung. För EU-medborgare krävs inget arbetstillstånd, medan rekrytering från länder utanför EU kräver rätt förberedelser. Tänk bredare och överväg också studenter och partners till globala talanger som redan befinner sig i Sverige.

Genom att rekrytera talanger från andra länder får du tillgång till en ny marknad av kandidater och kan dra nytta av mångfaldens fördelar.

3. Hur kan jag rekrytera internationellt?

Det finns olika sätt att hitta globala talanger. Du kan söka genom Eures, annonsera på globala karriärplattformar eller använda sociala medier och LinkedIn. Att kombinera olika strategier och verktyg ökar chanserna att hitta rätt talanger för ditt team. Vi på Ants Tech Recruiters vet hur och var man hittar globala talanger. Och kan hjälpa dig oavsett om du vill att de ska arbeta från sitt hemland, relokera till Sverige eller rekrytera internationell kompetens som redan finns här.

4. Vilka regler måste jag tänka på?

När du rekryterar globala talanger är det viktigt att vara medveten om kontrakts-, skatte- och socialförsäkringsregler. Om du ska anställa kandidater inom EU kan det vara bra att ha anställningskontrakt som sträcker sig över 366 dagar för att personen ska kunna bli folkbokförd i Sverige och få tillgång till sociala förmåner. Om du anställer från länder utanför EU är det viktigt att du följer lagstiftningarna kring ansökan om arbetstillstånd, tecknar rätt försäkringar samt att du annonserar tjänsten på Arbetsförmedlingen i minst 10 dagar.

En rekryteringskonsult sitter vid en dator och arbetar med internationell rekrytering.

5. Håll dig uppdaterad!

Arbetskraftsinvandring och visumprocesser kan vara komplexa och förändras regelbundet. Genom att hålla dig informerad om aktuell lagstiftning undviker du fallgropar och kan dra nytta av eventuella förmånliga förändringar eller program som underlättar rekrytering av internationell kompetens. Migrationsverket har beslutat att införa en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden samt inrätta enheter för internationell rekrytering. Den nya modellen främjar särskilt rekryteringen för arbetsgivare som söker högkvalificerad arbetskraft utanför EU. Införandet av den nya modellen planeras ske i slutet av 2023.

Känns det fortfarande utmanade att sträcka sig över landsgränserna?

Oroa dig inte. Vi på Ants Tech Recruiters kan hjälpa dig hitta rätt talanger och koppla ihop er med våra samarbetspartners för att säkerställa en lyckad rekryteringsprocess. För att underlätta rekryteringsprocessen och hantera globala anställningar kan du också få hjälp från företag som DEEL och Nimmersion.

  • DEEL hjälper företag att anställa heltidsanställda över hela världen med sin Employer of Record-modell. Genom att använda DEEL kan du undvika behovet av att etablera en egen juridisk enhet i varje land och i stället få tillgång till en plattform som tar hand om allt det administrativa, inklusive löneadministration, skatter, förmåner och följa lokala arbetsrättsliga bestämmelser.
  • NIM.MERSION är certifierade partner till Migrationsverket som hjälper er att säkerställa en smidig invandringsprocess. De är också registrerade hos Fastighetsmäklarkommissionen, vilket ger dem rätt att arbeta som flyttkonsulter. Med hjälp av Nimmersion kan ni smidigare och snabbare anställa och relokera människor utanför Sverige. De kan bla hjälpa er med relocationpaket, ansökan av arbetstillstånd (både första gång och återansökan) samt undersöka er kandidats risk för att få avslag.

Genom att ta hjälp kan du förenkla och snabba på rekryteringsprocessen för internationell kompetens och säkerställa att du följer gällande lagstiftning och regler.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt bolag? Hör av dig!

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!