Hur ”traditionella företag” kan locka techtalanger 

Två rekryterare sitter mot emot varandra och pratar samtidigt som de dricker kaffe.

Att tävla om de eftertraktade techtalangerna kan vara utmanade för traditionella företag som inte klassas som renodlade techbolag. Dessa företag kan möta hinder som till exempel att techkandidater kan ha en uppfattning om att det finns begränsade innovationsmöjligheter eller att det är en mindre attraktiv techstack jämfört med de etablerade techbolagen. Utmaningen ligger inte bara i att locka dessa talanger men också i att konkurrera med de ersättningspaket och förmåner som erbjuds av techgiganterna.

Denna artikel kommer att utforska strategier för hur dessa traditionella företag kan ompositionera sig för att attrahera och behålla techtalanger, vilket är avgörande för deras innovation och tillväxt framåt.

1. Delta på techmässor och techevent

Att aktivt delta på techmässor kan vara ett effektivt sätt för att komma i direkt kontakt med techtalangerna. Dessa evenemang samlar passionerade proffs från techvärlden och erbjuder en unik möjlighet för företag att visa upp sig. Genom att ha en närvaro på dessa mässor kan företag inte bara visa upp hur ens bolag jobbar med tech, utan också direkt engagera sig med de potentiella kandidaterna. Detta personliga möte skapar en starkare koppling mellan företaget och kandidaten, vilket kan vara avgörande för att locka dem till ditt företag.

Några exempel på techmässor och techevent:

  • Webbdagarna: En av de största konferenserna i Sverige som fokuserar på webb- och digitala marknadsföringstrender.
  • Data Innovation Summit: En konferens om datavetenskap, artificiell intelligens och big data.
  • The Tech Arena: Innovatörer, ledare och investerare samlas för att utforska framtidens möjligheter.
  • GitHub Universe: En årlig konferens som fokuserar på utvecklarverktyg och samarbete, arrangerad av GitHub.
  • Google I/O: Googles årliga utvecklarkonferens där de presenterar sina senaste tekniknyheter.

Kom ihåg! Vissa av eventen måste man anmäla sig till tidigt, så håll kolla på sista anmälningsdatum.

En person sitter med sin laptop i knäet i en soffa och samtalar med någon utanför bild.

2. Skapa medarbetarporträtt och en egen techsida på karriärsidan

Många traditionella företag missar just detta tips. Det är väldigt vanligt att karriärsidan saknar en landningssida om just techavdelningen. För att verkligen sticka ut, bör företag överväga att skapa medarbetarporträtt av sina utvecklare samt en dedikerad techsida på sin karriärsida. Dessa initiativ ger en inblick i företagets techmiljö, dess värderingar och den typ av projekt som teamet arbetar med. Genom att visa upp sin techstack och berätta historier om hur det är att arbeta på techavdelningen, kan företag locka techtalanger som söker efter en plats där de kan växa, utvecklas och bidra med sin unika kompetens.

Se till att rekryterande chefer bygger nätverk på LinkedIn

LinkedIn är ett kraftfullt verktyg för nätverksbyggande, speciellt inom techindustrin. Rekryterande chefer bör aktivt använda plattformen för att bygga relationer med techtalanger. Genom att dela insikter, delta i diskussioner och lyfta fram företagets kultur och tekniska framsteg, kan cheferna skapa ett intresse och en förståelse för företagets värderingar och ambitioner. Denna strategi handlar inte bara om att hitta rätt person för jobbet just nu, utan också om att bygga ett långsiktigt arbetsgivarvarumärke bland techkandidater.

För att verkligen sticka ut, bör företag överväga att skapa medarbetarporträtt av sina utvecklare samt en dedikerad techsida på sin karriärsida.

Hur Ants kan hjälpa

Ants förstår utmaningarna som traditionella företag möter när de försöker locka techtalanger. Med över 15 års erfarenhet av att specialisera oss inom tech, har vi utvecklat en beprövad talent acquisition-modell som inte bara hjälper till att hitta de bästa kandidaterna utan också skapar en personlig och positiv upplevelse för dem. Vårt tillvägagångssätt garanterar att arbetsgivare inte bara sticker ut från mängden, utan också bygger starka och hållbara techorganisationer.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!