Hur skiljer sig executive search från vanlig search?

En person sitter vid sin laptop och en större skärm i ett kontorslandskap och arbetar vid sin dator med copywriting.

Search, sourcing, headhunting, uppsökande rekrytering. Oavsett vad vi väljer att kalla det, brukar de flesta som jobbat med att kontakta varma eller kalla kandidater hålla med om att det är en viss konst att lyckas fånga kandidaters intresse.

Det är särskilt påtagligt inom IT – det område inom vilket vi på Ants Tech Recruiters främst rekryterar – där techkandidaterna ofta är eftertraktade och påpassade. När det kommer till rekrytering av ledare, så kallad executive search, behöver vi tänka lite annorlunda jämfört med en rekrytering av exempelvis en utvecklare.

I den här artikeln har vi sammanställt tre punkter som kan vara värda att fundera på innan man sätter igång med sitt executiva searcharbete och varför det skiljer sig från en vanlig search.

1) En mix av både mjuka värden och hårda kompetenser

Ofta kan en ledare inom IT behöva ha hands-on erfarenhet inom olika tekniker eller verktyg för att kunna coacha teamet, diskutera utmaningar med utvecklarna och ibland även sätta roadmaps eller ansvara för någon annan form av planering. Samtidigt ska personen ha ett personalansvar vilket kan inkludera att hålla 1:1s, feedbacksamtal, lönesamtal, rekrytering, budgetering och så vidare. Även om man vill ha en person med lika mycket erfarenhet av båda delarna brukar det ofta sluta med en person som antingen är starkare operativt eller strategiskt. Den insikten brukar många ofta landa i efter att rekryteringsprocessen fortlöpt ett tag, så för att vara proaktiv är det värt att redan inledningsvis i processen diskutera vilka kompetenser som är viktigast att ledaren är starkast i: det tekniska eller strategiska.

När det gäller det faktiska searcharbetet kan det vara bra att inkludera sökord som exempelvis ledarskap, mentorskap, coachning, management i kombination med tekniker och verktyg. Det snävar av kandidatpoolen till mer relevanta kandidater för en executiveroll.

Tre personer sitter och arbetar vi sina laptops med Executive Search.

2) Research innan search

Liksom en search blir mer effektiv om man håller sig påläst och införstådd i rollen, är det viktigt att man förbereder sig inför en exekutiv search. Förberedelserna kan innehålla mer än att bara läsa på om rollen och tekniker eller verktyg. Följande saker kan vara bra att tänka på:

– Förstå vilken bransch företaget som du rekryterar till verkar i, och leta upp andra företag som verkar där. Detta för att kunna hitta personer från liknande bransch om rollen har branschspecifika krav, eller där det är viktigt med djup branschförståelse.

– Nätverk och informella referenser eller tips har en stor tyngd när det gäller executive search. Denna punkt är särskilt värdefull när det kommer till roller på C-nivå, men kan självklart appliceras på alla roller. Se därför till att gå igenom nätverk och connections för att ta fram lämpliga kandidater att kontakta. Här kan det vara fördelaktigt att jobba med longlists och shortlists.

Svarsfrekvens inom ledarroller

På Ants Tech Recruiters kan vi se att svarsfrekvens ligger högre i ledarroller jämförelsevis med utvecklarroller, där kvantitativ search spelar högre roll. Det innebär att man ofta kontaktar färre personer i executive search, och för att effektivisera processen kan man därför se till att de man kontaktar uppfyller så många av de krav som möjligt.

Läs rapporten här

3) Annonsering kompletterar search

På Ants Tech Recruiters kan vi se att annonsering är ett bra komplement till search – enligt vår statistikrapport baserat på 2022 års rekryteringar är det 11% som rekryteras via annons. Det är därför viktigt att komplettera sitt searcharbete med en välskriven annons eftersom det fyller en funktion i marknadsföringssyfte men framförallt öppnar upp ytterligare en kanal till att hitta kandidater.

Som ett ytterligare komplement som kan boosta din search kan du även arbeta med annonsering i sociala medier. På så sätt kan du driva trafik till din annons på karriärsidan och öka chansen till att ledaren du letar efter söker jobbet.

Läs mer om vår modell för IT-rekrytering.

Läs mer om vår modell för Executive Recruitment.

Författare

Josefine Hansson

Talent Acquisition Partner

josefine.hansson@ants.se Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!