Blogg: Söker man de bästa ledarna eller skapar man dem själv?

Ants fikar ute i solen

Hur skapar man en framgångsrik ledning? Bör man rekrytera erfarna chefer utifrån eller finner man dem bäst bland rätt medarbetare? Detta är frågor vi funderat mycket på genom åren och funnit olika svar på.

I Ants barndom var vi snabba att rekrytera in chefer utifrån. Vi var även nöjda med de chefsrekryteringar vi gjorde. Dock uteblev resultatet och vi tappade i lönsamhet och var tvungna att omorganisera och avveckla de dyra seniora cheferna. Att ett bolags lönsamhet påverkas negativt av att har opåkallat dyr ledning kommer inte som en överraskning för någon. Två mer intressanta iakttagelser vi bär med oss är dock att ledningen skapade ett trögare bolag som kom längre från den operativa verksamheten och affären.

Plötsligt gick operativa spörsmål och utmaningar den långa vägen från leverans, via leveranschef in i ledningsgruppen. Där skulle den behandlas och sedan föras tillbaka ner i verksamheten. Vägen mellan operativa säljare och leveranspersoner blev blockerad av flera steg. Ledningen av Ants blev även personer som hade lite erfarenhet själva av att jobba operativt i verksamheten. Det skapade ett mer teoretiskt förhållningssätt till kunder och produkter.

Sedan dess har vi haft en helt annan strategi. Bortsett från oss grundare och entreprenörer har all ledning i Ants vuxit fram organiskt. Hela vår chefsstruktur består av ledare som börjat sin karriär på Ants direkt efter studierna. De har samtliga utan undantag innehaft våra centrala operativa roller; reseacher och rekryteringskonsult (och eller jobbat operativt med marknad och sälj). För oss har det lett till ett snabbrörligt bolag med en närhet till kunder, produkter/tjänster och affärer.

De flesta av våra kunder idag har inte tid att vänta. De är redan duktiga på att hitta chefer internt men likväl är det vanligt förekommande att vi rekryterar chefer i liten eller stor skala. En intressant aspekt i branschen kring denna fråga är ett av de mer effektiva sätt att behålla duktiga programmerare är att se till att det får olika leadroller. Det är även så att vi upplever det mindre utmanande att rekrytera roller med någon typ av ledarskap en rena kodare.

I senaste techrekpodden träffade jag den kloka och erfarna Johanna Fagrell Köhler, VD för Cruena. Hon nämnde då kort att en fördel med att rekrytera chefer externt är att få in nya perspektiv.  Helt klart ligger det en poäng i det men med den kvalitet på ledare som jag upplever vuxit fram i Ants genom åren och i högsta grad än idag så känns det som vi är på rätt spår med vår numer beprövade strategi.

Men kanske är det som med det mesta: inga regler utan undantag och man bör ständigt ompröva gamla sanningar.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!