Fördelen med tipskultur inom IT-rekrytering

I dagens snabbrörliga techvärld är det viktigt att hitta rätt talanger snabbt och effektivt. En av de mest effektiva strategierna för att uppnå detta är att implementera en stark tipskultur inom företaget.

Men vad innebär det egentligen och vilka fördelar och nackdelar finns det med en sådan strategi? I den här artikeln dyker vi ner i ämnet och ger dig konkreta exempel och tips på hur du kan skapa en framgångsrik tipskultur på din arbetsplats.

Vad är tipskultur inom IT-rekrytering?

Tipskultur innebär att medarbetare uppmuntras att rekommendera kandidater från sina egna nätverk för att fylla öppna positioner inom företaget. Det är en strategi som bygger på medarbetarnas egna kontakter och relationer, vilket kan leda till både snabbare och mer träffsäkra rekryteringar.

Fördelar med tipskultur

1. Snabbare rekryteringsprocess

Genom att utnyttja medarbetarnas nätverk kan du snabbt hitta kvalificerade kandidater utan att behöva gå igenom långa annonserings- och urvalsprocesser.

2. Högre kvalitet på kandidater

Medarbetare som rekommenderar kandidater tenderar att föreslå personer de känner väl och vet kan leverera. Detta leder ofta till högre kvalitet på de anställda.

3. Ökad retention

Kandidater som anställs genom tips tenderar att stanna längre på företaget. Det skriver i alla fall Recruit CRM​.

Tre konsulter sitter tillsammans och samtalar i en fåtölj-grupp

Nackdelar med tipskultur

1. Potentiell brist på mångfald

Om majoriteten av tipsen kommer från en homogen grupp medarbetare kan detta leda till mindre mångfald inom företaget.

2. Låg engagemang & deltagande kring tips

Utan rätt incitament och kommunikation kan det vara svårt att få medarbetarna att delta i tipsprogrammet.

3. Risk för låg kvalitet på tips

I vissa fall har företag belöningssystem vid tipsprogram. Då finns det en risk att medarbetar kan tipsa om kandidater endast för att få en belöning, vilket kan leda till att olämpliga kandidater föreslås.

Personer sitter tillsammans vid ett bord och workshopar

Hur kan du främja en tipskultur på ett framgångsrik sätt?

Att bygga en framgångsrik tipskultur kräver mer än bara att be medarbetarna om tips. Det handlar om att skapa en miljö där medarbetarna känner sig motiverade och uppmuntrade att aktivt delta i rekryteringsprocessen.

Genom att implementera rätt strategier och aktiviteter kan du inte bara öka antalet tips du får in, utan även säkerställa att dessa tips håller hög kvalitet.

Här är några nyckelfaktorer och aktiviteter för att främja en stark och effektiv tipskultur på ditt företag.

1. Tips-AW (After Work)

Styr ihop en avslappnad AW eller liknande där medarbetarna kan ta med sig någon de vill tipsa om i en avslappnad miljö. Dessa evenemang kan bidra till att bygga en starkare gemenskap och uppmuntra fler att delta i tipsprogrammet. Det blir också ett bra sätt att nätverka med potentiella kandidater.

2. Tipspoängtävling

Du kan även införa ett belöningssystem där medarbetare samlar poäng för varje framgångsrikt tips. De som samlar flest poäng kan belönas med priser som presentkort, extra ledighet eller andra förmåner.

3. Månadens tipsare

Utse och belöna den medarbetare som har bidragit med flest eller bäst tips varje månad. Detta skapar en positiv ”konkurrens” och uppmuntrar medarbetarna att fortsätta bidra. Det kan till exempel vara i form av en utmärkelse inför hela bolaget.

Två personer samtalar med varandra

4. Belöningsprogram

Erbjud ekonomisk belöning, presentkort eller extra ledighet för medarbetare vars tips leder till anställning. En mix av finansiella och icke-finansiella belöningar kan motivera fler att delta i programmet​.

5. Kommunikation och enkelhet

Tydliggör för alla medarbetare hur tipskulturen fungerar och vilka fördelar den medför. Använd digitala verktyg för att enkelt samla in och hantera tips. Säkerställ att processen är enkel och användarvänlig, och ge kontinuerlig feedback till de som tipsar om resultaten av deras rekommendationer.

Låt oss summera.

En välimplementerad tipskultur kan ge stora fördelar i form av snabbare rekryteringsprocesser, högre kvalitet på kandidater och ökad anställningsretention. Genom att vara medveten om potentiella nackdelar och arbeta aktivt för att hantera dem kan företag skapa en effektiv och engagerande rekryteringsstrategi som gynnar alla parter.

Exempelvis har Google, Salesforce och Pinterest framgångsrikt implementerat tipskulturer som lett till snabbare tillväxt, högre mångfald och ökad medarbetarengagemang.

Med rätt insatser och engagemang kan tipskultur bli en av de mest kraftfulla verktygen i din rekryteringsstrategi.

Läs mer om vår modell för IT-rekrytering här.

Hör av dig via formuläret nedan så kan vi prata mer om ditt rekryteringsbehov.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!