Fem kostnadseffektiva employer branding-insatser för IT-rekrytering

En grupp sitter tillsammans och workshopar om employer branding

I en alltmer konkurrensutsatt IT-marknad är effektiv employer branding avgörande för att locka och behålla talang.

Majoriteten av alla techtalanger är passiva vilket innebär att de inte aktivt söker nytt jobb. Därför är det vanligt att jobba med uppsökande rekrytering inom techrekrytering. Vi har i många år utvecklat effektiva strategier för sourcing och arbetar datadrivet för att veta vad som funkar respektive inte funkar.

Du kan läsa mer om vår IT-rekrytering här.

Det är dock inte det enda som måste vara på plats. Att ha en svag kännedom av ditt arbetsgivarvarumärke eller att ha ett dåligt rykte, kommer göra tröskeln ännu högre för techtalanger att få upp ögonen för ditt bolag. Därför är det viktigt att även sätta en långsiktig employer branding strategi.

Men vi vet också att det inte alltid är lätt att få employer branding insatser och budget för det högst upp på agendan. Därför vill vi dela med oss av fem prisvärda insatser som kan stärka ditt arbetsgivarvarumärke utan att spräcka budgeten.

Här kommer fem tips på insatser

1. Utnyttja sociala medier

Ingen rocket science kanske, men sociala medier är verkligen en kraftfull och kostnadseffektiv kanal för att bygga och förmedla din företagskultur. Genom att regelbundet posta innehåll som visar upp företagets vardag, framgångar och medarbetare kan du skapa en relaterbar och attraktiv bild av din arbetsplats. Fokusera på plattformar där din målgrupp befinner sig, som LinkedIn för professionell nätverkning eller Instagram för att fånga målgruppen när de slöscrollar efter arbetstid.

Två personer samtalar med varandra. Den ena sitter med ryggen åt och den andra ler mot sin kollega

2. Använd dina medarbetares röst

Ingenting är mer övertygande än äkta berättelser från nuvarande medarbetare. Använd intervjuer eller blogginlägg för att lyfta fram hur det är att arbeta hos dig, vilka karriärmöjligheter som finns och hur företaget stödjer personlig utveckling. Dessa berättelser kan sedan användas i dina rekryteringskampanjer och på din karriärsida för att visa potentiella kandidater vad de kan förvänta sig. Väldigt mycket lättare att förmedla en sann historia än att försöka gissa sig till hur det är att jobba som utvecklare hos er.

Kollegor sitter tillsammans i en soffa och pratar med några utanför bild

3. Optimera din karriärsida

Din karriärsida bör vara mer än bara en lista med jobböppningar, den bör förmedla en känsla av din arbetsplatskultur och värderingar. Den är ju som skyltfönstret av er arbetskultur och vardag! Se till att sidan är optimerad för sökmotorer och mobilläge, är lätt att navigera och att den innehåller video- eller citat från dina anställda. En väl utformad karriärsida är en av alla nycklar för att dra till sig talang och övertyga dem om att din arbetsplats är rätt för dem.

Två personer sitter med ryggen åt och arbetar på sina datorer

4. Engagera dig i nätverk och event

Var aktiv i de grupper och nätverk där din målgrupp finns. Några exempel kan vara att sponsra eller delta i meetups, anordna kodningskvällar och branschkonferenser för att öka er synlighet och därmed engagera er direkt med potentiella kandidater.

Kollegor sitter och arbetar tillsammans i en soffa

5. Värdet av ambassadörer

Uppmuntra dina nuvarande anställda att bli ambassadörer för ditt varumärke genom ett tipsprogram eller liknande. Genom att erbjuda incitament för medarbetare som rekommenderar kvalificerade kandidater, kan du inte bara spara på rekryteringskostnader utan också öka medarbetarnas engagemang och lojalitet. Dessutom är kandidater som kommer genom referenser ofta av högre kvalitet och mer benägna att stanna längre.

Några personer sitter tillsammans och har ett möte

Behöver du hjälp med employer branding? Hör av dig så kan vi ta ett möte för hur vi kan utveckla er synlighet och kännedom mot techkandidaterna.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!