Bemanning, rekrytering, headhunting, TA – vad är egentligen skillnaden?

Två konsulter har möte tillsammans i ett mötesrum

Att förstå skillnaden mellan rekrytering, bemanning, headhunting och talent acquisition är viktigt för både arbetsgivare och arbetssökande. I den här artikeln reder vi ut vad de olika begreppen betyder och hur de skiljer sig från varandra.

Rekrytering

Rekrytering handlar om processen att hitta och attrahera rätt kandidater för att fylla en specifik position inom en organisation. Aktiviteter inom rekrytering inkluderar bland annat att annonsera jobbet, screena och intervjuva kandidater, samt välja ut den mest lämpliga personen för jobbet. Rekryteringsprocessen kan hanteras internt av en organisations HR-avdelning eller externt av rekryteringsfirmor. Målet är att fylla en vakans på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt.

Inom tech och IT kan klassisk rekrytering vara utmanande, då det råder en stor kompetensbrist. Under 15 år har Ants tagit fram en genomarbetad modell för IT-rekrytering.

En rekryterare sitter i ett mötesrum

Bemanning

Bemanning betyder i praktiken att ett företag tillhandahåller tillfällig arbetskraft till sina kunder. Detta kan innefatta allt från korta uppdrag till längre kontrakt. Bemanningsföretag fokuserar på att snabbt tillhandahålla personal som kan täcka upp för tillfälliga behov, t.ex. under högsäsong, vid sjukdom eller under tjänstledighet. Det unika med bemanning är flexibiliteten och förmågan att snabbt anpassa sig till kundens behov.

Nackdelen är att det kan vara en kortsiktig lösning som kan bli kostsam. Vi på Ants kan hjälpa dig hitta rätt kompetens till ditt bolag som matchar företagets kultur och värderingar, vilket i sin tur kan leda till att du får en inhouse-kompetens som blir långvarig.

Headhunting

Headhunting är en mer riktad form av rekrytering där en headhunter eller en rekryteringskonsult aktivt söker efter och kontaktar högt kvalificerade kandidater för specifika, ofta högre, ledande positioner. Headhunting innebär ofta att man hör av sig till passiva kandidater, dvs. personer som inte aktivt söker nytt jobb. Denna metod används för att hitta den bästa möjliga kandidaten för en position som kräver särskilda kompetenser eller erfarenheter.

På Ants Tech Recruiters har vi i många år arbetat med headhunting. För att lyckas med de allra svåraste rekryteringarna inom tech, vet vi att det krävs både ett fokuserat searcharbete riktat mot profiler med rätt kompetenser, samt ett attraktivt budskap mot dessa profiler.

Headhunting innebär ofta att man hör av sig till passiva kandidater, dvs. personer som inte aktivt söker nytt jobb.

Talent Acquisition

Talent Acquisition, förkortat TA, är en strategisk tillvägagångssätt till rekrytering som fokuserar på att hitta, attrahera, och anställa talang för att möta en organisations långsiktiga mål och tillväxt. Det innefattar inte bara rekrytering av nya medarbetare utan också utveckling och bevarande av talang samt employer branding. Talent Acquisition ser till hela organisationens behov och planerar för framtida kompetensbehov, inte bara de omedelbara vakanserna.

Ants har en unik och framgångsrik inhouse TA-modell där vi jobbar i kundens namn, mäter allt och är experter på att attrahera de svårfångade talangerna genom sourcing och annonsering i sociala medier. Läs mer om vår TA-modell.

Hör av dig så pratar vi mer om dina rekryteringsbehov.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!