Att jobba som TA Manager

När jag var 16 år och sökte jobb som sommarvärd på ett dinosauriemuseum (ja det var lika roligt som det låter) fick jag frågan ”Om du spelade i ett fotbollslag vilken roll skulle du ha och varför? ”Med min PA examen i bagaget förstår jag idag att det kanske inte var en sådan kompetensbaserad fråga men det var trots allt ett 4 veckors sommarjobb med främsta uppgiften att hälsa på folk och damma av dinosaurier.

Hur som helst så blev mitt svar på frågan att jag skulle välja back. Majoriteten av mina vänner under denna period spelade fotboll och jag har därför spelat en hel del fotboll mot ett mål där alla som gör mål blir kvar och en åker ut varje omgång. Jag var väldigt ofta kvar, inte för att jag var duktig utan för att mina vänner lät mig vinna eftersom det var det enda sättet att få mig vilja spela igen. Med den informationen i bakgrunden kanske ni förstår hur pass liten min fotbollskunskap egentligen är. Så frågan var ganska klurig för mig.

Anledningen till att mitt svar blev back var för att det för mig är en av de viktigaste spelarna för att bära läget. Denna position behövs men kanske inte den som syns och får all credo när det går bra. Fokus ligger ofta på målgöraren men egentligen är alla roller viktiga för att det ska bli ett bra fotbollslag. Igen, mina fotbollskunskaper är begränsade och jag har aldrig lärt mig vad offside betyder fast mina vänner förklarat det oräkneliga gånger. Intresset finns inte där men det behövs dock inga kunskaper för att förstå backlogiken.

Nu räcke det snart med mina fotbollsliknelser men denna metafor är enligt mig en väldigt bra beskrivning av rollen som TA Manager. Fotbollsplanen består av TA Managern och Researcher där Ants är skyddsnätet som ser till att bollen är kvar på planen. När jag jobbade som researcher upplevde jag att denna rollen var tydlig, glasklar för att vara ärlig. Kanske inte de första veckorna men efter ett tag trillade pusselbitarna på plats. Vad jag som researcher skulle göra och resultatet av mitt arbete blev väldigt tydligt. Däremot var det inte så lätt att förstå vad rollen som TA Manager innebar. Visst kunde jag se en del av arbetet som min TA Manager gjorde som att hålla intervjuer, sköta kunddialog och fakturera. Det var dock så mycket jobb bakom kulisserna som inte syntes. När jag sökte rollen som TA Manager frågade jag några av mina kollegor som hade rollen vad den egentligen innebar. Sammanfattningsvis fångade jag upp ledarskap och coachning, kundansvar och att bidra i ledningsgruppen som gemensamma nämnare.

Idag, efter 10 månader i rollen som TA Manager vet jag säkert att det är en bred roll och att det inte alltid är så lätt att sätta ord på mina arbetsuppgifter. Jag ska dock göra ett försök med att förklara mina arbetsuppgifter. En vanlig dag på jobbet är inte lätt att svara på då alla dagar ser olika ut men generellt så består mina dagar av att bolla med de researchers jag jobbar med, jobba med aktiviteter som för projektet framåt, stämma av statistik och kostnader, intervjua kandidater och samtidigt jobba internt med att utveckla Ants. Jag tror att anledningen till att jag inte kan förklara bättre än såhär är just för att det är en roll bakom kulisserna. Som en utvecklare sa till mig under en intervju ”När allting fungerar då gör jag ett bra jobb”. Jag menar inte att projektet står och faller på mig, självklart inte, vi är ett team. Det jag försöker säga är att rollen är bred, innebär mycket spännande lärdomar och har varit väldigt utvecklande för mig.

Vi jobbar mest från egen planhalva men ser till att göra mål i samarbete med researchen. Nej, nu får jag stoppa mig själv innan detta förvandlas till ett inlägg om fotboll.

/ Frida Wallentin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!