Från Syrien till Stockholm

Ivan Ghazal

Som en satsning i att rekrytera internationellt hade Ivan praktik hos oss

Som en del av en satsning att hitta internationella utvecklare i den våg av migranter som just nu kommer till Sverige så hittade vi Ivan. Han gör just nu praktik hos oss via arbetsförmedlingen. Målet är att få ut honom i ett riktigt kundprojekt under våren. Ivan har en spännande bakgrund. Han är ett bra exempel på hur vi påverkas av allt som händer i vår omvärld just nu.

Ivan valde att komma till Sverige då en stor del av hans familj redan flyttat hit. Nu har han varit i Sverige i 11 månader och har idag många vänner som bor både i Norrköping och Södertälje. Ivan berättar att det har varit skönt att komma till Sverige. Han anser att svenskar är öppna och gärna tar emot flyktingar.

Tidigare arbetade Ivan med webutveckling i både Dubai och Syrien med en inriktat på att webbdesign och grafisk design. En del av arbetet har varit inriktat på mobila applikationer, något som han berättar har varit riktigt kul. Han har också arbetat nära kunder och med projektledning inom webutveckling. Det är alltid roligt att lära sig nya språk och tekniker, i Sverige verkar det vara populärt att använda WordPress, något som han också nu har lärt sig använda. Genom jobbet så lär jag mig ständigt nya saker och utvecklas mycket.

Så kom Ivan i kontakt med Ants

Kontakten med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen har enligt Ivan fungerat bra. Det är många från Syrien som har kommit till Sverige och det är inte lätt att hjälpa alla. Han ser också att det blir svårt när stora grupper kommer till samma stad och det inte finns jobb för alla. Genom Arbetsförmedlingen kom han i kontakt med Ants vilket Ivan beskriver har en stor möjlighet för honom.

Ivan och Carl-Johan bestämde ett möte och började de prata ifall Ivan kände fler utvecklare i Sverige som var i samma situation som honom. Det visade sig att han inte känner så många i Sverige. Däremot har han en del kontakter i Turkiet och Libanon. Det finns många företag som flyttat sina kontor utanför Syrien till grannländer och de befinner sig därför där nu. De kom överens att Ivan skulle hjälpa till att förmedla kontakter till de personer som skulle vara intresserade av att flytta till Sverige. Vi fick in över 100 CV:n. Ivan motiverar sin insats med att han tycker att det är viktigt att hjälpa till för att ge andra samma chans han har fått i Sverige.

På frågan om var Ivan tror att de Syrianska utvecklarna nu befinner sig så svarade han att vissa utvecklare fortfarande är kvar i Syrien, medan andra har flyttat därifrån. Det finns idag ingen internetanslutning i Aleppo vilket gör det svårt att vara kvar där. Många flyttar direkt till närliggande länder som Turkiet och Saudiarabien. Andra flyttat till Damaskus. Han känner också folk som flyttat till Tyskland och USA. Den Syrianska IT-kompetensen är hög. Det är en stor del av utvecklarna som har universitetsutbildning då det sedan många år tillbaka går att utbilda sig inom programmering och systemutveckling och de utbildningarna håller hög kvalitet.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!