HR-arbete hos Äventyret

HR Tech på Äventyret

Äventyret är en tjänstedesignbyrå med kontor i Stockholm, Örebro och medarbetare i andra delar av Sverige. Företaget består av 43 medarbetare som utgörs av utvecklare, designers, projektledare samt verksamhetsnära roller. Våren 2022 vann Äventyret “Årets byrå” i kategorin Tjänste- och produktdesign. Enligt Google sorteras Äventyret in som “affärsutvecklare” och det är inte helt dumt — de är teknikagnostiker som är intresserade av effekten av vad de tar fram åt sina beställare. Ibland är de en kreativ designbyrå, ibland en entreprenöriell SWAT-styrka och ibland ett tjänstedesignteam. Allt beroende på vad kunden verkligen behöver. Men lite mer specifikt är Äventyret experter på digitalisering och arbetar med designforskning, trendbevakning, affärs- och konceptutveckling, teknikekosystem samt interaktion- och gränssnittsdesign.

Bakgrund till uppdraget

Äventyret och Ants startade för andra gången upp samarbetet hösten 2021 för att rekrytera ny personal. Rekryteringsbehovet denna gång var allt från seniora frontend- och backendutvecklare till designers samt teknisk projektledare. Med bra leveransförmåga tillfrågades konsulten att presentera Ants och Äventyrets samarbete i form av rekryterings- och Employer Branding-strategier på företagets årliga konferens.

Under konferensen våren 2022 formulerades nya mål för organisationen. Äventyret beslutade bland annat att fokusera på tydlighet och bli en större organisation under 2022. Detta konkretiserade i tre delmål:

  • Tydliga roller, arbetsuppgifter, rutiner, mandat, förväntningar etc
  • Tydlig kommunikation, paketering, marknadsföring
  • Tydlig affärsmodell

”Ants modell där konsulten går in som en naturlig del av personalavdelningen passade oss perfekt. Vi fick inte bara hjälp med själva rekryteringen utan också skjuts i arbetet med att styra upp processerna runt omkring, samt vår paketering mot potentiella anställda.” – Frida Hammarström, Chief People Officer på Äventyret

Lösningen

Något som Ants anser vara viktiga förutsättningar för tydlighet och tillväxt är närvaro från HR, med datadrivna, strukturerade och automatiserade processer. Här blev det självklart för Ants att kliva in som stöttepelaren och partner i HR relaterade frågor. Konsulten skalades upp till heltid och fördelade tiden 50/50 mellan HR och rekrytering. Tillsammans med Äventyret sattes en strategi och prioritering efter målen.

HR Tech med Ants

Pågående projekt

Äventyret hade ett HR-system sedan några månader tillbaka, dock hade systemet inte använts ännu. Därav prioriterades Digital HR som insats och implementering av HR-systemet AlexisHR som första HR-aktivitet att arbeta med. Detta sätter en bra grund för att övriga insatser ska kunna genomföras. HR-systemet, som en del av Digital HR, har i avsikt att hjälpa Äventyret att digitalisera och automatisera sina HR-processer, för att effektivisera samt spara tid och kostnader för att uppnå sina affärsmål. Vidare är syftet att skapa en tydlighet och rutin i organisationen för att på bästa sätt kunna utvecklas tillsammans. För att implementera ett HR-system krävs ett bra förarbete. Därmed utformades guider för medarbetare och chefer samt en kommunikationsplan för systemets lansering.

Ants började med att skapa mallar och workflows för preboarding, onboarding och offboarding av medarbetare därav sattes en strategi för Employee Lifecycle. Fortsättningsvis reviderades Äventyrets befintliga samtalsmallar för medarbetarsamtal, lönesamtal och avslutningssamtal och fördes in i AlexisHR med en 360 graders feedbackloop. Dessa processer bidrar till en transparens och tydlighet för medarbetarnas karriärutveckling, vilket också är en del av Employee Lifecycle-erbjudandet hos Ants. Under samma erbjudande utvecklades även Äventyrets mentorsprogram.

När strukturen var satt följde ett mer operativt arbete, där konsulten bland annat intervjuade medarbetare för att få en förståelse kring hur bolaget var organiserat. Utifrån detta sattes en tydlig organisationsstruktur efter befintliga arbetsområden. Detta innefattade också att föra över all personaldata samt att se över integrationer till övriga system, för att sedan kunna onboarda alla medarbetare i HR-systemet. Projektet är pågående och Ants kommer framåt fokusera på att ta fram en chefshandsbok samt ett HR-årshjul som går under området Leadership.

Läs mer om vår satsning inom HR Tech.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!