De mest eftertraktade programmeringsspråken 2024

En person sitter tillsammans med andra och arbetar vid sina datorer med att researcha kring programmeringsspråk

Efterfrågan efter skickliga utvecklare och techkompetens växer ständigt. För de som arbetar med IT-rekrytering är det avgörande att hålla sig uppdaterade med de mest eftertraktade programmeringsspråken. 2024 markerar ett intressant år där vissa språk skiljer sig från mängden, inte bara för deras tekniska kapacitet utan också för deras roll i att forma framtiden för teknologi. Denna artikel utforskar de programmeringsspråk som växer snabbast i popularitet och varför de är så värdefulla för både utvecklare och rekryterare.

1) Python: Det mångsidiga språket

Python fortsätter att dominera som ett av de mest eftertraktade programmeringsspråken, tack vare dess enkelhet och mångsidighet. Det är kärnan i många framväxande teknologier såsom artificiell intelligens (AI), maskininlärning, dataanalys och webbutveckling. För IT-rekryterare är kunskap i Python nästan en garanti för att hitta kandidater som är väl förberedda för en bred spektrum av utvecklingsroller.

Några roller som använder Python:

 • Dataanalytiker: Använder Python för att bearbeta och analysera stora datamängder, dra slutsatser och presentera data visuellt med bibliotek som Pandas och Matplotlib.
 • AI-forskare: Utvecklar algoritmer för maskininlärning och djupinlärning med hjälp av Python-baserade ramverk som TensorFlow och Keras, vilket möjliggör innovation inom AI.
 • Backendutvecklare: Skapar serversidan logik och API:er för webbapplikationer, ofta med hjälp av Django eller Flask, vilket gör Python till en nyckelkomponent i webbutveckling.
En person sitter med ryggen åt och arbetar vid sin dator med rekrytering av utvecklare.

JavaScript: Webbutvecklingens ryggrad

JavaScript är oumbärligt för webbutveckling och är central för att skapa interaktiva webbsidor. Dess ständiga evolution med ramverk som React, Angular och Vue.js gör det till ett måste för utvecklare som vill arbeta med frontend- och fullstack-utveckling. IT-rekrytering som fokuserar på modern webbteknologi kommer ofta att prioritera kandidater med djupgående kunskap i JavaScript.

Exempel på roller som använder JavaScript:

 • Webbutvecklare: Implementerar klient-sidans skript för att skapa dynamiska webbsidor. Använder ramverk som React för att bygga användarvänliga gränssnitt.
 • Fullstackutvecklare: Behärskar både frontend och backend-utveckling, ofta med Node.js för server-sidan, vilket gör dem kapabla att bygga kompletta webbapplikationer från grunden.
 • Frontendutvecklare: Fokuserar på användarupplevelse och design, använder JavaScript tillsammans med HTML och CSS för att skapa visuellt tilltalande och responsiva webbplatser.
En rekryterare håller i en intervju för att bedöma kunskaper inom programmeringsspråk.

Go: Effektivitet i systemnivå programmering

Go, eller Golang, designat av Google, har sett en stadig ökning i popularitet för dess prestanda, effektivitet och lättlästa syntax. Det är idealiskt för mikrotjänster, molnbaserade applikationer och storskaliga distribuerade system. För IT-rekryterare representerar Go-språkets växande efterfrågan en nisch av kandidater specialiserade på högpresterande systemutveckling.

Exempel på techroller:

 • Molninfrastrukturutvecklare: Utvecklar och underhåller molnbaserade tjänster och infrastruktur, där Go:s snabbhet och skalbarhet spelar en central roll.
 • DevOps-specialister: Automatiserar mjukvaruutvecklingsprocesser, från kodintegration till deployment, ofta med hjälp av Go för dess pålitlighet och prestanda i nätverksmiljöer.
 • Backendutvecklare: Bygger den logik som driver applikationer bakom kulisserna, med Go som ett föredraget verktyg för att skapa effektiva och högpresterande backendsystem.

Go, eller Golang, designat av Google, har sett en stadig ökning i popularitet för dess prestanda, effektivitet och lättlästa syntax.

Rust: Säkerhet och minneseffektivitet

Rust är relativt nytt men har snabbt blivit populärt för dess förmåga att garantera minnessäkerhet utan att offra prestanda. Det är ett utmärkt val för systemnivå programmering, inbyggda system och säkra applikationer. IT-rekrytering som fokuserar på säkerhetskritiska system kommer att finna Rust-kunniga utvecklare särskilt värdefulla.

Roller som använder Rust:

 • Systemutvecklare: Skapar operativsystem, drivrutiner och andra lågnivåapplikationer där Rusts garantier om minnessäkerhet minimerar riskerna för säkerhetsbrister.
 • Inbyggda systemingenjörer: Utvecklar mjukvara för inbyggda system och hårdvarunära applikationer, där Rusts effektivitet och pålitlighet är avgörande.
 • Säkerhetsforskare: Använder Rust för att utveckla verktyg för säkerhetstestning och kryptografiska applikationer, dra nytta av dess säkerhetsfunktioner för att bygga robusta system.

Hur Ants kan hjälpa

Ants förstår vikten av att matcha rätt talanger med specifika techroller. Genom att identifiera kandidater med expertis inom dessa eftertraktade programmeringsspråk, säkerställer Ants att företag kan möta sina tekniska utmaningar effektivt. Ants kombinerar djup techkunskap med ett personligt tillvägagångssätt för att optimera rekryteringsprocessen, vilket säkerställer att både företag och kandidater uppnår sina mål.

Läs mer om IT-rekrytering Stockholm.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer

Följ vårt nyhetsbrev

Som specialister inom techrekrytering är vi välpositionerade för att ge dig insikter och värdefulla råd om hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna inom techbranschen.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du bl.a. att få förtur till vissa av våra event. Vi delar också med oss av tips och insikter från vår erfarna experter som du kan ta med dig in i ditt dagliga arbete.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så ses vi i inkorgen inom kort!