I det senaste avsnittet av Techrekpodden tar vi oss an de aktuella och alltmer viktiga ämnena samhällsrisker, säkerhetsskydd och beredskap. Vår gäst denna vecka är Mattias Engström, Human Threat Intelligence Lead på Truesec, en expert inom området med en bakgrund inom bland annat försvarsmakten och FRA.

Mattias ger oss insikter i vikten av säkerhetsskydd och samhällsskydd, baserat på hans omfattande erfarenheter inom både försvar och cybersäkerhet. Vi diskuterar även cybersäkerhet och cyberskydd i stort, och Mattias förklarar för oss vad ’human threat intelligence’ innebär.

Detta avsnitt är en djupdykning i de växande utmaningarna och lösningarna inom säkerhet och skydd i en alltmer digitaliserad värld. Nästa vecka delar vi del två med Mattias där vi går in mer på personalsäkerhet & säkerhetsprövningar.

I veckans avsnitt av Techrekpodden har vi glädjen att välkomna Vanessa Ware som har över 20 års erfarenhet av att arbeta med digitalisering. Idag är hon projektledare på Kista Science City, en plats där teknik, innovation och urban utveckling går hand i hand.

Vi får en inblick i arbetet på Kista Science City och hur de strävar efter att skapa en smart stad, inte bara genom att digitalisera staden utan också genom att göra den mer inkluderande. Vanessa delar med sig av sina erfarenheter och insikter kring att få ledningen med sig, att bygga en innovationskultur och hur smarta städer kan bidra till att effektivt styra energianvändning samt skapa bättre boende- och livsmiljöer.

Vi pratar också om säkerhetsaspekter i staden och inom sjukvården, samt offentlig sektors upphandling av teknik.

Om du är intresserad av framtidens städer, digitalisering och hur innovation kan formge vår gemensamma urbana miljö, missa inte avsnitt 193 av Techrekpodden.

 

Veckans gäst i Techrekpodden är Daniel Eisenberg, Head of Expansion på Deel, ett av de snabbast växande SaaS-företagen i världen. Deel är en HR-plattform för globala team, som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att anställa utomlands.

Daniel var Deels första anställda i Norden, och vi får höra hur det är att vara en del av den otroliga tillväxtresan företaget är på. Daniel tar oss även med på en djupdykning i ämnet globalisering och distansarbete som Deel verkligen förespråkar, och delar med sig av sina tankar om hur man bygger en stark företagskultur på distans.

Avslutningsvis får vi några spaningar från Nairobi där Daniel arbetar från just nu.

 

I det här avsnittet av Techrekpodden har vi nöjet att välkomna Åsa Landén Ericsson, vd för CAG Group, som gäst. Vi får höra om Åsas resa till att bli vd för CAG och ger oss en inblick i vad CAG Group är och vad de gör, samt hennes roll som koncern-vd.

Under avsnittet diskuterar vi förvärv och strukturer, och de utmaningar och fördelar som följer med att växa och bli fler. Vi går igenom deras beslut att börsintroducera företaget, hur det påverkar delägarskap och vilka för- och nackdelar det innebär.

Vi dyker även in i Åsas spaningar och trender inom tech- och konsultbranschen, såsom konsultpriserna och vikten av att kunna arbeta med människor. Åsa delar sina tankar om rekrytering av konsulter, hur CAG skiljer sig från konkurrenterna och hur de bygger ledningsteam när de förvärvar bolag för att säkerställa att alla arbetar mot samma mål.

 

Förra året vann Olivia Harlin utmärkelsen Årets tech-tjej, ett pris som delas ut av Microsoft Sverige. Olivia sitter bland annat i styrelsen för Datatjej och berättar om deras arbete, samt delar sina tankar om vad vi kan göra för att få in fler tjejer i techbranschen.

Kvinnor är överrepresenterade i stressrelaterade sjukskrivningar, och även Olivia hamnade där efter en längre intensiv period. Olivia delar sina tankar om hur man som kvinna kan skapa ett sunt förhållningssätt till krav och prestation i en mansdominerad bransch.

Avslutningsvis får vi även några spaningar om techbranschens utveckling i norra sverige.

 

I veckans avsnitt av Techrekpodden har vi glädjen att välkomna Sarah Kok, CMO på Näktergal. Sarah har en imponerande bakgrund med flera års erfarenhet från att arbeta i både Storbritannien och Kina. Vi får höra om hennes resa inom fintech och hur hon slutligen hamnade på Näktergal.

Vi får lära oss mer om vilka Näktergal är, vilka strategier och vilket innehåll som fungerar bäst för dem, samt deras relation till konkurrenter som banker. Vi dyker också in i de senaste trenderna och spaningarna inom fintech och marknadsföring, inklusive användningen av AI-verktyg som ChatGPT.

Sist men inte minst pratar CJ och Sarah om vikten av att öka representationen av kvinnor inom IT och teknikbranschen.

 

I dagens avsnitt av Techrekpodden har vi nöjet att välkomna Peter Arrhenius, VD på Inera. Inera ligger bakom flera digitala tjänster som spelar en viktig roll i digitaliseringen av offentlig sektor och sjukvården, inklusive 1177.

Peter delar med sig av lärdomar från sin tidigare karriär och berättar hur han fick sitt första ledarjobb för att till slut landa som vd på Inera. Huvudfokus i dagens avsnitt ligger på digitaliseringen av offentlig sektor. Var har vi halkat efter och vad behöver vi fokusera på framåt?

Peter delar även med sig av sina tankar kring rekrytering av en ny CIO till Inera, samt vilka utmaningar och möjligheter det innebär. Avslutningsvis får vi några trendspaningar och hur dessa insikter påverkar Ineras strategi och framtida satsningar.

 

I veckans avsnitt av Techrekpodden djupdyker vi i decentraliserade organisationer. Hanna Melin är Managementkonsult & vd på Sonder som hjälper företag med just detta, och vi är glada att hon idag delar med sig av sin erfarenhet och kunskap om ämnet i Techrekpodden.

CJ och Hanna diskuterar hur decentraliserade organisationer utgår från människan och dess potential, samt hur tvärfunktionella team och ledningsteam kan samarbeta för att uppnå gemensamma mål. Vi får även höra om när den strategiska ledningen är nödvändig och vilka beslut de bör fatta i en decentraliserad organisation.

Transparens är en nyckelfaktor i en decentraliserad organisation och vi får lära oss hur det går att skapa en kultur av öppenhet och tillit. Dessutom tar Hanna upp ämnen som förändringsledning och ledarskap i en decentraliserad organisation.

Avslutningsvis får vi även höra om Hannas tankar och insikter om hur man fattar beslut och hur principer kan hjälpa till att guida organisationens utveckling. Lyssna på avsnittet och häng med på en spännande resa där vi utforskar framtidens organisationer och dess möjligheter.

Denna vecka fanns det så mycket att prata om, så vi har valt att dela upp avsnittet i två delar. Nästa måndag släpper vi del 2 av avsnittet med Hanna Melin.

 

Del 2

I andra delen med Hanna Melin delar hon med sig av sin kunskap och erfarenhet om transparens vid löner, psykologisk trygghet och varför man hela tiden bör arbeta med tilliten i organisationen.

CJ och Hanna diskuterar vikten av att skapa en kultur av öppenhet och tillit inom organisationer och hur transparens kan bidra till det. Hanna delar med sig av sina insikter om hur man kan skapa en miljö där medarbetarna känner sig trygga och engagerade i sin arbetsplats.

Vi utforskar också hur strategiprocesser och rådgivningsprocesser kan hjälpa organisationer att uppnå sina mål på ett effektivt sätt. Hanna ger oss en inblick i hur man kan arbeta med tilliten hela tiden för att skapa en decentraliserad organisation där människor kan utveckla sin fulla potential.

Nästa vecka tar vi en påskpaus, men efter det är vi tillbaka med en ny spännande gäst i Techrekpodden!

 

I veckans avsnitt av Techrekpodden rör vi oss västerut – till Stavanger där vi hittar Fredrik Lima på Amina Charging. Fredrik har en bakgrund från musikstreaming där han bland annat varit på Wimp och Tidal men har nu bytt bransch och startat upp Amina Charching som utvecklar och producerar laddstationer för elbilar. Vi får höra allt om den branschen och Aminas framgångsfaktorer och utmaningar. Norge är de som kommit längst när det kommer till elbilar, och Fredrik delar med sig av sina tankar om framtiden.

Vi får även höra om hur Amina Charging arbetar strategiskt – är det bäst att arbeta med en långsiktig vision och strategi eller mer likt en startup med snabba ändringar hela tiden?

Avslutningsvis får vi höra hur det är att starta upp i Sverige och hur kulturen skiljer sig mellan länderna.

 

Linnea Bywall är något så häftigt som psykolog inom näringslivet och vi är glada att hon denna vecka gästar Techrekpodden. Hon pratade om vikten av att arbeta med uppföljning för att utveckla sitt ledarskap och hur feedback och performance reviews kan hjälpa till. Hon betonade också vikten av psykologisk trygghet på arbetsplatsen.

Linnea jobbar för närvarande på Alva Labs, ett Saas-bolag vars produkt är rekryteringstester. Vi får höra vilka tester som fungerar, inklusive fem faktor-test (Big 5), och hur de kan användas i rekrytering av utvecklare och ledare. Linnea diskuterade också processen vid rekrytering, inklusive kodtester och förväntansmöten, samt rekrytering internt.

 

Idag är vi glada att Anna Averud, vd för Truesec, gästar Techrekpodden! Under avsnittet delar Anna med sig av sin imponerande bakgrund från Microsoft och berättar hur hon blev vd på Truesec. Anna delar sin syn på ledarskap där hon fokuserar på att lyfta fram andras förmågor och skapa en kultur där alla behandlas väl och konstruktivt. Vi får även höra om varför det är så viktigt att vara autentisk och förutsägbar i sitt ledarskap för att skapa en trygghet på företaget.

Vi får höra vad det innebär att vara ett syftesdrivet bolag, och hur de arbetar med att samla sin expertis inom olika områden för att skapa en stark kultur och sprida sin kunskap externt. Anna diskuterar även hur de arbetar med sin rekrytering och att utveckla ledare internt på företaget.

Givetvis får vi även insikter i cybersäkerhetsbranschen och vad som händer där just nu.

 

Andreas Vassilaros gästar Techrekpodden och delar med sig av sina bakgrunder och erfarenheter inom flygbranschen och hur han kom in på ledarspåret. Han berättar om hur han tog sig igenom coronakrisen när han började på Speed och om att våga se vad datan säger samt vad man kan göra för att skapa förändring. Han ger även tips om rekrytering av ledare vilka fördelar case ger i processen. Andreas diskuterar även trendspaningar på deras område och omvärldsläget, samt hur man hanterar vad man kan kontrollera, inklusive att komma in i ett familjeägt företag med många stakeholders.

 

Hej, och välkommen att signa upp dig till Ants nyhetsbrev! 👋

Vi gillar att kunskapsdela och vill gärna göra det med dig! Om du signar upp på vårt nyhetsbrev kommer du en gång i månaden få ta del av våra bästa tips och insights om techrekrytering och techbranschen.

Fyll i din mejladress så ses vi i inkorgen inom kort! ✉️

    Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.