Att jobba som rekryterare och rekrytera människor från andra länder än Sverige, speciellt utanför EU, kan vara knepigt och många vet inte hur man går tillväga. Det kanske känns väldigt byråkratiskt och hur gör man för att söka visum osv? Detta är inte vad jag ska fokusera på i detta inlägg (även om det är viktigt att ta upp), utan jag ska prata om fördelarna med det, för jag lovar att det finns många! Min förhoppning är att kanske inspirera lite fler därute att faktiskt våga prova på internationell rekrytering, speciellt i yrken där vi har brist, som inom Tech branschen. Istället vill jag visa att det positiva väger över allt det som kan kännas krångligt. Här nedanför listar jag tre fördelar med internationell rekrytering!
1) Du blir utmanad som person och organisation
Idag jobbar jag ute hos en kund där vi faktiskt främst rekryterar folk från andra länder, detta innebär att jag träffar/pratar med kandidater från hela världen varje vecka! Att få prata med människor som har helt olika bakgrunder och historia än mig själv gör att jag dagligen blir utmanad i mina värderingar och åsikter. Exempel på hur det kan skilja sig i våra samtal är deras syn på karriär, motivation, organisationskultur och det är inte alltid som det överensstämmer med min egen syn. Behöver det vara fel eller betyder det att de inte kommer passa in? Nej säger jag, utan att så länge kandidaten är öppen och du som rekryterare och såklart organisation är öppen kan detta leda till en mer dynamisk och kreativ arbetsplats. Sen krävs även en bra on-boarding, men det får bli ett annat inlägg.
2) Kultur och språk på arbetsplatsen
Här spinner jag vidare på min sista mening, att arbeta i en mångkulturell organisation leder till en väldigt spännande och annorlunda kultur på arbetsplatsen. Att även få prata engelska dagligen skapar en annorlunda stämning här i Sverige, jag förstår att det kan kännas knepigt för vissa organisationer att ändra om till engelska, men det är inte så svårt. För de flesta är inte engelska deras modersmål och alla förstår att du inte måste vara grammatiskt korrekt hela tiden eller prata perfekt engelska, du ska göra dig förstådd. Se det som något positivt istället, att du får lära dig att bli bättre på ett språk som används över stora delar av världen. Detta i min mening leder till att en del av kulturen är ödmjukhet, både för att folk ska våga prata men även för att välkomna in alla nya som kommer till Sverige och hjälpa dem att trivas.
3) Du hjälper folk
Inom rekrytering så anser jag alltid att vi hjälper individer och organisationer att finna en match till de positioner som behöver fyllas. Du hjälper en person att få ett jobb som de vill ha och förhoppningsvis kommer trivas och vara kvar på, samtidigt som du hjälper organisationen att få in en person som kommer att bidra till organisationen och få den att växa. Det som skiljer sig från en rekrytering inom Sverige och när du rekryterar utomlands är att du hjälper en person med en nystart i sitt liv och början på ett stort äventyr. Många som söker sig till Sverige kan göra det på grund av sämre förhållanden i sitt hemland och vill bo samt jobba i ett land där de känner att de kan vara trygga och ha ett bra liv. Hur coolt är det inte då att de väljer Sverige? Genom att rekrytera någon utomlands och hjälper man till med visum så förenklar du en människas liv och hjälper dom att ta första steget till sitt nya liv i ett nytt land. Bara där har du en bra anledning.
Det här är några av fördelarna, sen går det självklart att diskutera detta även på en samhällsnivå och där finns det också ett gäng fördelar. Dela gärna med dig om du ser andra fördelar med att rekrytera internationellt!
/ Rebecca Jarnroth