”Jag älskar att misslyckas. Det känns alltid så bra efter att jag verkligen gjort bort mig”. Detta är ett påstående som du förmodligen inte hör så ofta.
Ingen människa tycker väl egentligen att det är särskilt kul att misslyckas men för vissa tar rädslan för att misslyckas över motivationen för att lyckas. Deras FOF, Fear of Failure, tar över. Ett problem som jag själv känt av många gånger, som jag ser många i min omgivning brottas med och som jag härmed vill lyfta och aktivt göra någonting åt.
Besvikelse, ilska, frustration, ledsamhet, ångest och förvirring. Det är bara några av de känslor som uppstår när vi misslyckas. Enligt Psychology today är detta känslor vi kan hantera. Det vi egentligen är rädda för vid misslyckanden är känslan av skam som uppstår. Samma artikel lyfter även tio tecken på att du känner rädsla för att misslyckas. Detta är tre exempel på tecken från listan. Här kan du läsa alla 10.
- Misslyckande får dig att oroa dig för vad andra tycker om dig.
- Misslyckande får dig att oroa dig för att göra personen vars åsikt du värderar högt besviken.
- För att minska andras förväntningar tenderar du att berätta för dem innan att du inte förväntar dig att klara av något.
Om jag nämner Traf-O-Data, ringer det några klockor? Troligtvis inte. För en del kanske det gör det men jag tror att de flesta, precis som jag, känner igen Microsoft mer. Detta är två stycken företag grundade av Bill Gates men Traf-O-Data blev inte lika lyckat. Bill gates är ett exempel på en framgångsrik person som misslyckats och sedan lyckats. Henry Ford ett annat exempel då hans första två bilfirmor gjorde honom pank. J.K. Rowling fick nej av 12 bokförlag innan hon fick ett ja, Walt Disney fick sparken för att han ”saknade fantasi” osv. Historierna är många och jag tror ni förstår vart jag vill komma.
Givetvis kommer inte alla som misslyckats med någonting bli nya Bill Gates, J.K. Rowling eller Walt Disney men poängen är att ingen associerar dessa personer med deras misslyckanden utan deras framgång. Kan du komma ihåg senast du misslyckades ordentligt med något och inte lärde dig något utav det? Det kan inte jag.
Det är svårt att göra något åt FOF då det ofta sker undermedvetet och som med allt annat som sker omedvetet är det viktigt att lyfta och bli medveten för att kunna göra något åt det. På ANTS har vi under hösten provat på konceptet ”FuF” – Fuck up Fridays, inspirerat av Fuckup Nights. Fuckup Nights är ett koncept som startade i Mexico och som nu har spridit sig världen över. De hostar events där personer ställer sig inför helt främmande människor och berättar om sina Fuckups. Jag och min kollega Agnes kände att det var något vi ville prova på och har tillsammans med andra kollegor provat på en egen variant på ANTS.
”De hostar events där personer ställer sig inför helt främmande människor och berättar om sina Fuckups”
Varje fredag har vi frukost på kontoret med alla konsulter för att byta erfarenheter och kompetensutvecklas. Vi kände att detta var ett perfekt forum för att prova vår idé om Fuck Up Fridays. Så vi delade in våra kollegor i grupper och diskuterade våra erfarenheter av Fuckups på tema ”mot kandidater”. Syfte med detta koncept är dels att främja en organisationskultur där man ser misslyckanden som lärdomar istället för misstag men också ett tillfälle där vi kan lära oss av varandra med erfarenhetsutbyte. Det ska bli spännande att se hur våra FuF frukostar vidareutvecklas.
Personligen jobbar jag på att bli bättre på att låta motivationen av att lyckas övervinna rädslan för att misslyckas och att se mina misslyckanden som lärdomar. Som Nelson Mandela en gång sa: I never lose. I either win or learn.
Hur jobbar du med din FOF?