Chefsrekrytering Stockholm

Blogg: En lyckad rekrytering – vad är det?

Jag sitter i denna stund och gör en presentation för ett avslut hos en kund där jag har hjälpt till med rekryteringar i snart ett år. Detta fick mig att fundera över vad är en lyckad rekrytering är. För mig innebär det att rekryteringen är lyckad för alla som är inblandade (som rekryterande chefer, eventuella beställare och kandidater). Jag tror dock att många andra anser att det är beroende på om man uppnått målet eller inte som gör rekryteringen lyckad, alltså om tjänsten blir tillsatt. Det är självklart viktigt men det finns mycket mer att tänka på under vägen när man rekryterar för att den faktiskt ska vara bra. Här nedanför tänkte jag presentera vad jag tycker hjälper en rekrytering att bli lyckad (oavsett om tjänsten blir tillsatt eller inte).

Ha en genomarbetad kravprofil och arbetsbeskrivning

Genom att ha en tydlig kravprofil och arbetsbeskrivning kommer det att hjälpa alla inblandade i rekryteringen. En kravprofil hjälper de som är med och sköter rekryteringen att fatta beslut som inte baseras på magkänslan utan utifrån de kompetenser man faktiskt letar efter. Det hjälper även till för att ge kandidaterna en tydlig och enad bild av vad den här rollen faktiskt innebär då alla som är med i processen utgår från samma kravprofil/arbetsbeskrivning.

Tydlig och effektiv process

Vet du vilka steg som ska vara med, eventuella tester/case och vilka som ska vara med under intervjuerna kommer det att göra din process mer tydlig och effektiv. Du kommer även vara tydlig gentemot kandidaterna och minskar risken att dra ut på processen. Behövs t.ex. 7 olika steg eller räcker det kanske med 2–3 intervjuer och ett case? Många kandidater kan tycka att för många steg drar ut på tiden och det gäller även att kunna vara snabb på bollen innan kandidaten tackar ja till något annat erbjudande. Däremot ska du inte vara för låst i de steg som du har utan kunna anpassa dem efter det behovet som kan finnas eller dyka upp. För vissa kandidater kan en extraintervju vara nödvändigt från bådas håll.

Kandidatupplevelsen

Har du gjort det som jag nämnt ovan kommer det hjälpa dina kandidater att uppleva er som seriösa och även tydliga vilket jag tycker är ett bra steg i rätt riktning. Det finns självklart mycket mer för att göra kandidatupplevelsen ännu bättre! Några exempel på det kan vara att försöka ha en mer personlig touch på dina mail och även i dina samtal med kandidaten och skapa en form av relation er sinsemellan. Du kan även bjuda på en lunch eller fika under en av intervjuerna och kanske ta en trevlig rundtur på kontoret där man får chans att hälsa på sina framtida kollegor och se sin arbetsplats. Detta är några förslag men finns självklart annat man kan göra och det jag tror är viktigast är att kunna läsa av kandidatens behov och anpassa sig. Visa framför allt att du är intresserad av kandidaten och ge alltid återkoppling efter de har varit inne på en intervju. Ingen ska behöva undra varför man inte hörde av sig.

Det finns självklart mycket mer att tänka på för att göra sin rekrytering lyckad och för mig var det här några av de punkter som jag upplever är viktigast och är beskrivna i grova drag.

/ Rebecka Jarnroth

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer