Ett lyckat Techrek Bootcamp – utbildningsprogram inom IT-rekrytering

Benjamin är specialist inom teknik och är en av våra kompetenta utbildare.

Bakgrund till Techrek Bootcamp

Som TA, Talent Acquisition, inom tech- och IT-branschen kan många av oss känna igen oss i utmaningen att hitta rätt kompetens och samtidigt attrahera den till just ditt företag. Enligt en rapport från IT- och telekomföretagen, kommer det år 2024 vara brist på 70 000 personer inom techbranschen. Därför blir det ännu viktigare för företag att både expandera och kompetensutveckla sina TA-avdelningar för att proaktivt kunna jobba med IT-rekrytering – en specialisering som har visat sig vara minst lika svår att hitta.

För att möta det ökade behovet av rekryterare som kan attrahera IT-kompetens, har vi på Ants Tech Recruiters tagit fram Techrek Bootcamp – ett utbildningsprogram inom IT-rekrytering. Vi har lång erfarenhet av att rekrytera på potential snarare än erfarenhet och anställer de som vill lära och utvecklas. Idag kan vi med stolthet säga att vi under en lång tid har utbildat vår personal, där vi har gått från att ta in externa utbildarna till att skapa vårt interna utbildningsprogram Techrek Academy. Under detta arbete har vi tagit fram interna kompetensområden med experter som ständigt omvärldsbevakar för att fortsätta vara ”up to date”. Detta tillsammans med vår långa erfarenhet av branschen, har lett till att vi idag har en stor förståelse för vilka kompetenser man behöver som rekryterare inom Tech. Det är från denna grund vi har tagit fram innehållet i Techrek Bootcamp.

Två personer som arbetar med IT-rekrytering sitter framför en skärm och håller i en utbildning.

Få en konkurrenskraftig fördel inom IT-rekryteringsbranschen

Syftet med Techrek Bootcamp är att ge dig kunskapen och verktygen som är relevanta för att komma igång och för att genomföra lyckade IT-rekryteringar. Vi går igenom både de principerna och arbetsmetoderna som krävs för att attrahera och rekrytera din målgrupp. De områden som ingår i Techrek Bootcamp är:

 • Teknik: Hur förstår vi den kompetensen vi möter i vårt dagliga arbete?
 • Sourcing: Hur lokaliserar vi rätt kompetenser för just våra behov?
 • Copywriting: Hur når vi ut till kandidaterna på ett sätt som får oss att sticka ut från konkurrenterna?
 • Datadriven rekrytering: Hur vet vi om vårt arbetssätt och våra insatser ger önskat resultat?
 • Intervjuteknik: Hur ser vi till att skapa kompetensbaserade intervjuer och en god kandidatupplevelse?

Såhär säger en av våra deltagare:

För en ny techrekryterare är det en bra utbildning, bred och generell. Det är tydligt att den är utformad efter många och passar in på väldigt många bolag. En bra introduktion in i techrekrytering”.

– Louise, Talent Partner, Funnel

Programmet innehåller även fördjupningskurser inom områdena Sourcing och Copywriting. Utöver detta får du även möjligheten att enskilt träffa våra experter för att diskutera de utmaningarna du möter i ditt dagliga arbete. Du får även tillgång till inspelningar och utbildningsmaterial kopplat till de olika områdena.

”Jag tycker att det har varit lite härligt utmanande stundtals, man har fått vara på tårna och faktiskt fått utmana sig själv och tänka steget längre än vad man har gjort tidigare”

-Robin, Talent Partner, Funnel

Elisabeth och Erika är specialister inom IT-rekrytering och intervjuteknik och håller en utbildning inom just det.

Deltagarnas upplevelse av Techrek Bootcamp

Under utbildningsprogrammets gång har vi kontinuerligt träffat deltagarna för att ta in deras feedback och upplevelse av Techrek Bootcamp.

Det deltagarna tryckte på var att utbildningarna höll hög kvalité och de uppskattade att få börja på en mer grundläggande nivå för att sen gå över till mer fördjupande kurser. Detta gjorde att de fick en chans att lära känna utbildarna, formatet och upplägget. Det har varit en röd tråd genom hela programmet vilket har gjort det lätt att komma in i de olika områdena. Deltagarna har även uppskattat de praktiska övningarna och diskussionerna i smågrupper då det gjorde innehållet lättare att ta till sig samtidigt som man fick ha roligt.

”Bra blandning på teori och övningar, att man har fått testa själv och se vad som händer. Man får vara lite vaken och hänga med, testa själv och se hur det funkar istället för att bara läsa på en skärm.”

– Robin, Talent Partner, Funnel

”Fått med mig att våga leka mer, att testa olika typer av meddelanden och kommunikation. Jag är inte fast i Inmail-träsket längre”

– Louise, Talent Partner, Funnel

Deltagarna sa också att de fick många bra och handfasta tips som kommer från personer som själva jobbar i branschen. Till exempel har deltagarna tagit med sig alla tips på olika plug-ins man kan använda i sitt dagliga arbete men även hur man kan arbeta mer datadrivet med rekrytering.

Går ditt företag i tankarna av att antigen utöka era Talent Acquisition-avdelning eller kompetensutveckla den befintliga? Läs mer om Techrek Bootcamp här.

Författare

Anida Tufekcic

Learning & Development Coordinator

anida.tufekcic@ants.se Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

  Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.

  Läs mer

  Hej, och välkommen att signa upp dig till Ants nyhetsbrev! 👋

  Vi gillar att kunskapsdela och vill gärna göra det med dig! Om du signar upp på vårt nyhetsbrev kommer du en gång i månaden få ta del av våra bästa tips och insights om techrekrytering och techbranschen.

  Fyll i din mejladress så ses vi i inkorgen inom kort! ✉️

   Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.