Under den rådande pandemin som Coronaviruset nu klassas som så drabbas olika branscher på olika sätt. Många yrken har inget annat val än att fysiskt gå till jobbet och utföra sitt arbete. Inom rekryteringsbranschen som vi på Ants verkar inom finns det dock möjlighet att sköta sitt arbete på distans och på så sätt minska smittorisken. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på för att arbetet ska bli lika effektivt som vanligt och rekryteringen ska flyta på precis som vanligt.
I och med att IT-rekrytering är så utmanande gäller det att inte tappa i produktivitet och inflöde av kandidater, trots att vi just nu lever i väldigt speciella tider. Det positiva är att det sparar det mycket tid och det är lättare att boka in intervjuer och möten digitalt än det är att ses på riktigt.
Skapa rätt förutsättningar för bra möten
Se till så att du och din organisation har bra koll på vilka program ni använder till era digitala möten och att det fungerar för alla. På Ants använder vi oss av Teams för videomöten och slack för snabbare kontakt med våra kollegor. Vid större möten där många personer är med kan det vara bra att i regel ha sin mikrofon avstängd för att inte skapa en rundgång.
Ha en tydlig och bra agenda för dina möten. När vi inte ses fysiskt så blir det ännu viktigare att ha en tydlig agenda för sitt möte. Det kommer öka effektiviteten och tydligheten. Efter mötet kan det vara bra att någon mailar ut en kort sammanfattning och vilka action points ni kom fram till och vem som ska göra vad när mötet är avslutat.
Vid intervjuer av kandidater via länk rekommenderar vi att alltid köra med bild på då det ökar känslan för att vara en riktig intervju och man kommer varandra lite närmare.

Tydlighet i rekryteringsprocessen
I vårt samarbete med våra kunder är det viktigt med en tydlighet i hur vi ska presentera kandidaterna. I de fall där vi i normal fall brukar presentera kandidater på fysiska möten är det viktigt att ha en plan för hur vi ska göra det digitalt. Antingen kan vi göra det muntligt över ett digitalt möte eller bara via mail eller någon annan tjänst som t.ex. Favro. Det blir då extra viktigt att vår kommunikation fungerar och att vi tillsammans med kunden tar snabba beslut för att inte låta kandidater vänta för länge.
Det är även viktigt att vara tydlig mot kandidater i processen hur vår policy ser ut och att det kanske inte går att ses fysiskt förrän längre fram.
Effektivt arbete hemma
Avslutningsvis skickar vi med några tips på hur du kan effektivisera ditt arbete hemma:
- – Börja dagen med disciplin. Tänk att du precis som vanligt ska till jobbet och håll dina vanliga rutiner på morgonen. Det kommer göra att du ställer in dig på att jobba och det blir en tydligare gräns mot ledigheten du nyss var i hemma.
- – Alla kan nog känna igen sig i att det är skönt att vakna 07.50, göra en koppkaffe och sedan jobba i pyjamas. Under distansarbete är det viktigt att gå upp i tid, så du hinner vakna till. Ta på dig dina kläder, som att du ska till ditt arbete. För att vi i längden ska kunna jobba hemifrån och på distans är det viktigt att vi faktiskt ”känner” att vi fortfarande jobbar. Att ta på sig sina kläder, eller annan outfit än de kläder du sov i, hjälper faktiskt på ett psykologiskt sett.
- – Ha ditt favoritkaffe/te hemma och bunkra upp med frukt, nötter, godis eller det du tycker om för att hålla energin uppe under dagen.
- – Glöm inte att äta lunch, ta kortare pauser/fika – precis som om du varit på kontoret. Det kan lätt bli att man struntar i lunchen och äter något snabbt framför datorn samtidigt som man jobbar. Det fungerar ett tag men är inte hållbart i längden.
- – Samma sak gäller för din arbetsställning. När du arbetar hemma är det lätt att fastna i soffan med datorn i ditt knä och det är inte bra i längden för kroppen. Försök istället att sitta vid ett bord och på en bra stol och använd en datormus.
- – Ring en kollega/kompis på lunchen för sällskapets skull – då känner du dig inte lika ensam.
- – Skilj på fritid och arbetstid. Lockas inte av disken som behöver diskas, eller tvättkorgen som håller på att svämma över. Det kan lätt bli att det privata tar över jobbet, eller vice versa. Under jobbtid ser du till att jobba och på din fritid ser du till att faktiskt ta ledigt och INTE jobba!