Almedalen 2017

Under förra veckan besökte Ants Almedalsveckan i Visby. En fullspäckad vecka med spännande seminarier, föreläsningar och mingel. Hela 2000 arrangörer på plats och 4100 olika evenemang att delta i. Det är politikerveckan som varje år lockar fler organisationer från näringslivet och offentlig sektor, för att vi ska kunna plocka upp viktiga frågor som vi vill engagera och påverka våra politiker inom.

Det kändes högst aktuellt att vara på plats och bland annat frågor som kompetensförsörjning inom IT-branschen stod i fokus. Vi fortsätter att driva på frågorna kring att lösa utmaningarna inom arbetskraftsinvandringen, där vi måste börja se snabbare resultat från offentlig sektor och politiker.

Jag deltog bland i ett seminarium anordnat av Arbetsförmedlingen; ”Företagens krav eller Arbetsförmedlingens service, hur fixas missmatchen?

För att vi ska bli bättre på att arbetskraftsinvandring så måste mycket förändras, bland annat rutiner och regelverk. Där kan vi fortfarande se att offentlig sektor och näringslivet står långt ifrån varandra. Näringslivet kräver snabbare agerande på en arbetsmarknad som ständigt förändras, där offentliga sektorer som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket fortfarande inte lever upp till näringslivets förväntningar.

Vi har alla har ett ansvar för att agera i denna fråga – politiker, myndigheter, arbetsgivare och branschorganisationer. Alla är öppna för samtal och vill förändra men vi fastnar återigen i diskussioner kring att det tar för lång tid när offentlig sektor äger dessa frågor. Vilket i denna paneldiskussion landade i frågor om Arbetsförmedlingens funktion fortfarande behövs, eller om näringslivet faktiskt gör detta bättre själv?

Arbetsförmedlingen är full med folk som vill väl. Jag är tyvärr inte så optimistisk över deras förmåga att hitta innovativa lösningar på integrationsutmaningarna inom systemet som det ser ut idag. Min tro är att det behöver brytas upp avregleras och testas nya sätt. Man får räkna med att det kommer att bli fel ibland men testar vi inte nya saker så kommer vi inte hitta lösningar.

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret om du är i behov av IT-rekrytering eller har andra frågor.
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 


  Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.

  Läs mer

  Hej, och välkommen att signa upp dig till Ants nyhetsbrev! 👋

  Vi gillar att kunskapsdela och vill gärna göra det med dig! Om du signar upp på vårt nyhetsbrev kommer du en gång i månaden få ta del av våra bästa tips och insights om techrekrytering och techbranschen.

  Fyll i din mejladress så ses vi i inkorgen inom kort! ✉️


   Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.