Vår senast anställda är en robot

Förra veckan skaffade vi en ny kollega på Ants, någon som ska hjälpa till med administration och on-boarding. Inget konstigt med det egentligen – förutom att det är en bot.

Okej, kanske lite clickbait-varning på mig just nu men ibland behöver man något extra för att fånga folks uppmärksamhet. Om jag ska vara mer konkret och mindre dramatisk så är det jag gjort att installera en bot till vårt chattprogram ”Slack” där man kan ställa in tider och meddelanden som skickas automatiskt.

Vad kan man göra med den?
Det är bara fantasin som sätter gränserna! Jag tänkte berätta vad vi gör.

Information

Den börjar såklart att presentera sig, annat vore oartigt. Under den första dagen skickar den ut den största mängden meddelanden. Exempel på meddelanden är våra värdeord, tips på vilka grupper i slack att gå med i, information om chef och mentor samt vem som har olika ansvarsområden.

Så här kan ett meddelande se ut din första dag på Ants.

Administration

Vår bot skickar ut saker som jag annars skulle behöva komma ihåg att tajma in rätt. Exempelvis har vi en utvärdering som vi gör när man har varit anställd i en månad där intro-bot håller koll på hur lång tid det har gått och skickar ut den automatiskt. Den skickar även ut saker som välkomstinformation, personalhandbok, arbetsbeskrivning och annat som jag tidigare brukade skriva ut på papper.

Intro-boten gör att vi slipper drunkna i papper under introduktionen.

Vidareutveckling

När intro-veckan är avklarad så är boten inte klar med dig utan man kan se den lite som en extra mentor. Den fortsätter hålla kontakten men drar ner på mängden meddelanden så att det max är ett per månad. Meddelandena ändrar även karaktär och handlar mer om sätt att utvecklas ytterligare med utmaningar som att sätta sig in mer i vissa tekniska termer, testa ett nytt sätt att searcha och att be om feedback. Efter ett år så skriver den ett meddelande för att gratulera på årsdagen och tackar för sig.

Nästa steg för oss?

Nästa steg skulle vara att få in hela personalhandboken i Slack vilket inte är svårt men tyvärr tidskrävande. Min vision är att vår bot ska kunna ge svar på alla rutinfrågor genom att man chattar med den.

Tips på bra Slack bots för onboaring:

CheifOnboaring https://chiefonboarding.com/slack/

Welcome Bot https://recime.github.io/slack-welcome-bot/

Aloha  https://aloha.ftw.nyc/

Lucy Abott http://virtual-hr.lucyabbot.com/

 

/ Elin Filipp

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret om du är i behov av IT-rekrytering eller har andra frågor.


    Jag har läst och samtycker till användarvillkoren.

    Läs mer